Masterclass Landschapsfotografie Herfst Zwitserland

7 dagen vol-pension € 1.320,-*)

groep  I:   6 t/m 12 oktober
groep II:  13 t/m 19 oktober

 *) Check het overzicht onderaan.

 scroll down for the English version


Indian Summer


Voor een Indian Summer  naar de USA?

Dat is helemaal niet nodig; zulke herfstfoto's kan je gewoon in Europa maken.

Wat dacht je van een besneeuwd berglandschap gecombineerd met een herfstpalet aan kleuren?

In het bijzonder: spiegelmeren, bergriviertjes, watervalletjes en ravijnen en dat met allerlei bomen die volop aan het verkleuren zijn? 

Dit alles kan allemaal in oktober in de Zwitserse Alpen.

Een fotoreis met landschappen en dieren.

Niet alleen landschappen; uiteraard komen we ook genoeg dieren tegen die we zo goed mogelijk proberen vast te leggen. In 2021 , 2022 en in 2023 is het zelfs met de groep gelukt om het kleinste uiltje van Europa vast te leggen: de Dwerguil. En verder zien we altijd de Lammergier, Steenarend, Gems, Kruisbek, Roodbuikwaterspreeuw, Notenkraker, Kuifmees, Zwarte Mees.

Je gaat een week lang op pad onder professionele begeleiding van natuurfotograaf Richard Verroen (Brand Ambassador Benelux voor Sigma lenzen èn voor NiSi filters èn Ambassadeur Transcontinenta)  en zijn neef Jeremy Verroen, die je de mooiste plekjes laten zien en je leren hoe dit alles ook het mooist kunt vastleggen.

Kortom: voldoende inspiratie, tijd èn aandacht voor het mooiste resultaat.

In de 2e en in de 3e volle week van oktober heb je deze kans. Dan wordt er 2 keer, een week lang, een Masterclass gegeven en je hebt dus keus uit twee data.


7 Dagen met 6 overnachtingen vol-pension in een klein rustig gelegen hotelletje en dus 5 dagen lang van 's morgens tot 's avonds op pad om te fotograferen voor maar € 1.320,-*) p.p. 


Datum:      groep   I :  zondag 6 t/m zaterdag 12 oktober

                    groep  II :  zondag 13 t/m zaterdag 19 oktober

                                  (groepsgrootte: max. 10 personen; minimaal 6 personen)

Je hoeft alleen nog maar je heen-en terugreis zelf te regelen. En ook daarbij kun je hulp krijgen.

Van mooi geel gekleurde Lariksbossen tot kale bergen die spiegelen in meren, alles komt aan bod.

De Lariks is de enige naaldboom die geel wordt en in combinatie met een meertje, geeft dat mooie spiegelingen.


Het hotel heeft een busje waarmee mensen van het treinstation, ca. 10 km verderop, afgehaald kunnen worden, als je per trein of per vliegtuig/trein naar Zwitserland zou reizen. Wij gaan daarna met eigen auto op pad.

Kom je niet met eigen vervoer, dan zijn er altijd voldoende mensen tijdens de Masterclass die je mee kunnen nemen.  (De afstanden vallen erg mee.)

De reis is niet zwaar: we verplaatsen ons telkens per auto en lopen dan een klein stuk. Je loopt dus nooit lang met zware foto-apparatuur te slepen en je kunt alles mee nemen en in de auto laten.

Apparatuur: spiegelreflex- en systeem camera's (mirrorless) genieten de voorkeur of anders een camera waarbij je voldoende zelf kunt instellen.

De reis is geschikt voor alle soorten fotografen en bestaat dan ook vaak uit beginnende tot en met geroutineerde fotografen. Het woord 'Masterclass' houdt in dit geval meer in dat je heel veel vaardigheid gaat opdoen met fotograferen. In één week doe je zo veel ervaring op, waar je zelf jaren voor nodig zou hebben.

Iedereen krijgt de aandacht die hij/zij nodig heeft/wenst en na afloop weet je precies hoe je een landschap heel mooi kunt fotograferen. Je zult naar huis gaan met een hele reeks aan mooie foto's.

Stroomversnellingen en lariksen in herfstkleuren.

Wortels en gletsjers.

Zonsopkomst bij een spiegelmeer.


Toelichting:


De fotoreis wordt gehouden in het meest ruige deel van de Alpen, in het kanton Graubünden en het is hier ook dun bevolkt. Toeristen kom je er bijna niet tegen.

Datum: zondag 6 t/m zaterdag 12 of zondag 13 t/m zaterdag 19 oktober.

Je komt op zondag aan, daarna gaan we gedurende vijf dagen elke dag van ‘s morgens vroeg tot eind van de dag op pad, in telkens een verschillend uniek soort landschap. Zaterdag vertrekt iedereen weer.

We komen op hoogten tussen 1.400 en 2.700 meter langs bossen, beekjes vol bemoste keien met gekleurde Lariksen er langs en met op de achtergrond hoge bergen met wat sneeuw. Vooral de Lariks, Bergberk, Kersenboom, Ratelpopulier of Aspen genaamd en Liguster, kleuren hier erg mooi.

En dit is hèt gebied van de Steenarend en de Lammergier, die we hoogstwaarschijnlijk wel te zien zullen krijgen èn we zitten in de bronsttijd van de Edelherten. Ook Gemzen zijn in deze tijd te zien. En wie weet een Steenbok.

In deze periode is er weinig wind, de vochtigheid is laag en daarom blijven de bladeren en naalden lang aan de bomen zitten en kunnen volledig kleuren, zonder grauw te worden door vocht en schimmels.

En juist door al die herfstkleuren verspreid in het landschap, krijg je veel meer diepte in je foto.

Ook de Alpine-zone staat vol in de herfstkleuren. 

Er kan op deze hoogte al makkelijk sneeuw liggen in oktober, maar het kan ook sneeuwvrij zijn. Dat is elk jaar anders.

In de herfst kleuren alle lariksen geel in dit deel van de Alpen, totdat zij hun naalden verliezen. En daar tussendoor lopen de meanders van een gletsjer smeltwaterrivier.

Er kan zo maar een dagje sneeuw  vallen en dan wordt het helemaal magisch. Hier ligt zelfs ijs op de keien in de snel stromende rivier.

Alle ingrediënten zijn aanwezig: een wolkenlucht, bergen met sneeuw, een stromende rivier met keien en alles in herfstkleuren...

Gebruikte Apparatuur:

- Canon EOS 5D Mark III

- Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art

- NiSi S6 filterhouder met Landscape Polarisatiefilter

- NiSi Medium Nano IR GND8, 3 stops grijsverloopfilter

- NiSi IRND64, 6 stops ND filter

- Leofoto Summit LM 324-CL statief met NB40 kop.


Samengevat


Iedereen kan mee met, bij voorkeur, een spiegelreflex- of systeem camera (mirorless), maar dat is geen vereiste. Deze camera’s hebben nu eenmaal meer instelmogelijkheden.

Naast landschappen komen we uiteraard ook allerlei dieren tegen. Bij de dagindeling staan de mogelijkheden vermeld. Let wel: een dier is onvoorspelbaar en daarom kun je geen garantie krijgen dat je die ook werkelijk (goed) te zien krijgt. Maar er zijn een paar soorten die goed vast te leggen zijn en daar besteden we ook aandacht aan.

We verblijven de hele week in een klein eenvoudig, maar gezellig hotelletje van een Nederlandse eigenaar, waar goed voor ons wordt gezorgd. Elke ochtend maken we bij het ontbijt wel zelf ons eigen lunchpakket klaar, dat we tijdens de tocht op een berghelling zullen gebruiken.

En er is niets mooiers dan op een berg in herfstkleuren lunchen met uitzicht op besneeuwde toppen en wie weet komt er ook nog een Lammergier over.

‘s Avonds eten we weer in het hotel en kun je daarna met je foto’s aan de slag, als je daar zin in hebt.

De fotobegeleiding is van maandag tot en met vrijdag. Dus aankomen op zondagavond en vertrekken op zaterdagochtend de week er op en dat betekent dan 6 overnachtingen op een kamer naar keuze. Maar je kunt in overleg ook eerder aan komen en langer blijven. Het betreft een kamer op indeling met wastafel en wil je ook douche /wc op je kamer, of een kamer voor jou alleen? Dat kan allemaal; zie het prijsoverzicht verderop.

Er is een dagje sneeuw gevallen..

En als er veel bewolking blijft hangen waar de zon tussendoor schijnt, worden de gele lariksen lager op de berghellingen magisch verlicht.

Deze foto is gemaakt met een 70-200mm lens, die zeer geschikt is voor dit soort opnames.

Dreigende lage bewolking en zon...

Juist die dagen dat er bewolking is en het lijkt of er slecht weer op komst is, zijn favoriet bij een landschapsfotograaf.

Een cloudgap in de wolkenlucht zorgt ervoor dat de zon een paar plekken in het landschap verlicht.

Met de 70-200 mm lens kun je deze details prachtig vastleggen. Het lijnenspel van de berg vooraan met de lariksen, combineert dan erg goed met de lijnen van de bergkammen in de mist. En voeg daar die mist bij en je hebt een kalenderplaat.

De bewolking komt lager en lager..

en de wind zorgt er voor dat een flauw zonnetje door de bewolking heen komt en de wolken telkens veranderen.

Dit schouwspel wijzigt per minuut en levert schitterende beelden op, bijvoorbeeld bij deze ruïne.


Geschoten met Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sport op Leofoto Summit LM 324 CL statief met NB 40 balhoofd.

Tegenlicht en laaghangende wolken..

waar de zon telkens een nieuw deel verlicht. Dit wijzigt elke paar seconden.

Er staan een paar berghellingen achter elkaar en met de juiste positie vormen deze allemaal lijnen. Daar zoom op ik op in met mijn telelens en maak zo mijn compositie.

De telelens comprimeert deze bergen en daardoor lijkt het alsof ze bijna tegen elkaar staan, terwijl er een enorme afstand tussen elke berg zit. Door het tegenlicht lijkt het wel bijna zwartwit.

Geschoten met Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sport op Leofoto Summit LM 324 CL statief met NB 40 balhoofd.

Is het een zware reis?


Afgezien van het feit dat je van vroeg in de morgen (8:00 u ) tot laat in de middag op pad bent om te fotograferen, is het beslist geen zware reis. Alle plekken zijn goed per auto bereikbaar en echt lange stukken lopen met zware apparatuur komt niet voor. (De jongste deelnemer was 16 en de oudste tot nu toe zelfs 85.)

Je gaat op reis met een groep mensen met hetzelfde doel en dezelfde hobby en geduld als het om fotograferen aan komt. Ook komen we dieren tegen en welke precies te fotograferen zijn en hoe dichtbij we kunnen komen is nooit te voorspellen, houdt daar rekening mee. Maar we besteden wel aandacht aan de dieren die we tegen komen en in het bijzonder zijn we altijd op zoek naar de mooiere soorten, zoals Lammergier, Steenarend, Waterspreeuw, Kruisbek etc. Er zijn in ieder geval unieke plekken en mogelijkheden.

Elk jaar is weer anders.

Ook de intensiteit van de herfstkleuren is van te voren niet te voorspellen, maar sowieso zijn er mooie herfstkleuren te zien en ook de begaanbaarheid van het terrein is afhankelijk van het weer. Er kan een dagje sneeuw tussen zitten en dat is alleen maar extra mooi. Wat de weersgesteldheid verder betreft, heb ik nog nooit langer dan een half dagje regen gehad in de vele jaren dat ik deze Masterclass geef. En omdat we tussen hoge bergen zitten, wordt slecht weer vaak tegengehouden door de toppen en eventueel is er altijd nog ergens een plek (dal) op te zoeken waar het beter is.

Als je met natuurfotografie bezig bent, is niets voorspelbaar. Je kunt onverwachts 'parels' tegen komen. Als je deze instelling hebt, komt het helemaal goed.

De meest gehoorde opmerking is vaak: 'Wauw, kan ik hier uitgebreid de tijd nemen om te fotograferen, zonder dat iemand zegt dat ik op moet schieten?'

Alle landschapsfoto's op deze pagina zijn gemaakt op de plekken die we aandoen en die kun jij dus ook maken.

Wolken, licht en water.

Je camera rustig opstellen, de juiste compositie maken en dan maar wachten....

Wachten tot de zon nog even op die ene berg vol met lariksen in herfstkleuren schijnt, net voordat hij onder gaat....

Dagindeling


Dag-1

Aankomst Hotel Zwitserland, diner rond 19:15u. Bespreking van het komende weekprogramma.


Dag-2

De dag begint al mooi als je wakker wordt in een heel klein dorpje met uitzicht op een bergmassief in allerlei herfstkleuren. Wellicht zie je de Zwarte Roodstaart, die vaak in de berk naast het hotel, of op de schoorsteen zit te zingen.

Om aan de hoogte te wennen, maken we er vandaag een rustige dag van bij een rivier bij het Nationale Park. Landschappen en met name opnames met water op de voorgrond staan centraal. Maar ook detailopnames van bemoste keien met stroomversnellingen. Deze worden extra mooi icm een grijs- (ND)  - en een grijsverloopfilter (ND-gradual). 

Denk aan een beek vol mooie keien en met lariksen erlangs, die geel kleuren en dan op de achtergrond een imposant bergmassief, met wellicht wat sneeuw op de top.

Rond deze rivier zitten ook veel Grote Gele Kwikstaarten en Waterspreeuwen en die kan je ook vastleggen. Eventueel vanuit een schuiltent waarbij ze soms op 3 meter van je komen! In dit dal komen regelmatig de Steenarend en de Lammergier overvliegen. Ook zien we hier veel Kruisbekken en Notenkrakers en soms ook een Zwarte Specht en de Drieteen- en de Grijskopspecht. Ook de Waterspreeuw zit langs de beek die we als voorgrond gebruiken.

Verder kans op Lammergier, Steenarend, Dwerguil, Kuif- en Zwarte Mees, Kruisbek, Notenkraker, Alpenkauw, Raaf, Roodbuikwaterspreeuw, Grote Gele Kwikstaart, Grijskopspecht, Drieteenspecht, Rotskruiper, Gems, Edelhert.


Dag-3

Een mooie merentocht staat op het programma. We rijden door een zeer divers landschap. Van naaldbossen tot kale rotsen bovenop een bergpas, die soms begroeid zijn met gekleurde korstmossen en met verder mooie vergezichten. En daarboven zien we regelmatig een Steenarend en een Lammergier vliegen. Vooral spiegelmeren krijgen de aandacht. Van kleine meertjes met bijna smaragdgroen water tot diepere donkere wateren met spiegelende Lariksbomen er langs. En in de bomen rondom ons zitten Kruisbekken, verschillende spechtensoorten en Notenkrakers en ook de Dwerguil komt hier voor.

We gaan zelfs aardig wat tijd doorbrengen bij één gletsjermeer met diep blauwgroen water in een nauw dal. Erlangs staan veel (gele) lariksen en rondom heb je spiegelingen met bergen.

Lariksen worden geel en oranje en icm besneeuwde bergtoppen leveren die mooie foto's op.

Kans op Notenkraker, Kruisbek, Dwerguil, Sneeuwgors, Alpensneeuwhoen in overgangskleed, Steenarend, Lammergier, Drieteenspecht, Zwarte Specht, Groene Specht, Beflijster, Korhoen, Auerhoen, Roodbuikwaterspreeuw, Alpenheggenmus, Vuurgoudhaan, Gems, Hermelijn en Alpenmarmot.


Dag-4

Vroeg op en bij een adembenemende zonsopkomst staan we ver boven de boomgrens dit schouwspel te fotograferen bij een spiegelmeer met een heel mooi lijnenspel en verder zijn er die dag schitterende vergezichten vast te leggen. Denk aan kale rotsen met allerlei korstmossen, waterpartijen en besneeuwde toppen op de achtergrond.

De middag besteden we op dezelfde hoogte uitgebreid aandacht aan steile watervallen met kleurige bemoste keien en alpine-landschappen. En wie weet zien we Steenarenden, Lammergieren, Raven, Waterspreeuwen, Gemzen, Steenbokken of een Hermelijn.

Kans op Steenarend, Lammergier, Roodbuikwaterspreeuw, Alpenmarmot, Alpenkauw, Hermelijn, Korhoen, Raaf, Graspieper, Waterpieper, Kramsvogel, Grote Lijster, Sneeuwgors, Notenkraker, Alpenheggenmus, Alpensneeuwhoen, Gems en Steenbok.


Dag-5

We gaan een stukje door een nauwe kloof lopen vol Lariksen, Berken en Ratelpopulieren ('Aspen')  in herfstkleuren, met beneden ons een slingerende snelstromende blauwgroene smeltwater rivier. Als we daar uitgefotografeerd zijn (is dat mogelijk?), gaan we naar een smal dal en maken opnames bij een stroomversnelling met een mooie berg op de achtergrond.

Daarna gaan we door naar een heel mooi spiegelmeer met Pluisgras, Lariksen en goudgele bergberken er langs en een mooi bergmassief op de achtergrond. Hier wachten we op de zonsondergang.

Indien de kloof niet toegankelijk is (er was een enorme lawine, waarbij een groot stuk was weggeslagen en men is al heel lang aan het herstellen), dan gaan we in de ochtend de hoogte in via een hele mooie bergpas-route met vergezichten en hebben we de mogelijkheid om Lammergieren en Steenarenden op ooghoogte te fotograferen in een sneeuwlandschap. Daar komen ook de Alpensneeuwhoen, gems en de Steenbok voor...

En voor 'niet-vogelfotografen', is er op deze enorme hoogte ook genoeg landschap te fotograferen.

Kans op Zwarte Specht, Rotskruiper, Steenarend, Lammergier, Beflijster, Groene Specht, Roodbuikwaterspreeuw, Grote Gele Kwikstaart, Notenkraker, Kruisbek, Grijskopspecht, Drieteenspecht, Alpensneeuwhoen, Alpenheggenmus, Sneeuwgors, Dwerguil, Blauwe Rotslijster, Alpenmarmot, Gems, Steenbok, Hermelijn en Edelhert.


Dag-6

Vandaag gaan we de hoogte in met mooie vergezichten. We gaan zelfs tot op 2.700m spiegelmeren vastleggen. De weg er naartoe is al adembenemend. Daarna zijn er prachtige herfst alpine-weiden en meertjes met pluisgras en gele lariksbossen, goudgele bergberken en ratelpopulieren ('Aspens') met blauwe smeltwater rivieren en veel watervallen en gletsjers vast te leggen. En dat met sneeuwtoppen en gletsjers aan je horizon. Ook hier vliegt de steenarend en de lammergier regelmatig over en zien we vaak raven en gemzen en ook lopen hier hermelijnen en steenbokken. Ook de notenkraker is hier vast te leggen.

Kans op Steenarend, Lammergier, Notenkraker, Kruisbek, Kuif - en Zwarte Mees, Roodbuikwaterspreeuw, Grote Gele Kwikstaart, Gems, Graspieper, Waterpieper, Alpenheggenmus, Steenbok, Alpenmarmot, Hermelijn.


Dag-7

Na het ontbijt, vertrek uit het hotel en terug naar huis. Of je blijft op eigen gelegenheid als je verlengd hebt.

Maak je compositie...

en wacht tot de zon ondergaat.

Bij elke fotoplek nemen we uitgebreid de tijd om mooie foto's te maken.

Hier schijnt het laatste zonlicht op het bergmassief dat spiegelt in een klein meertje.

Zeldzaam Alpenglow.

Heel heel af en toe krijgen we het meest bijzondere licht te zien, net na of tijdens zonsondergang: Alpen Glow.

Hierbij weerkaatst het zonlicht via de wolken tegen de bergtoppen. Een adembenemend mooi schouwspel dat je nooit meer zult vergeten.


Gemaakt met: Canon EOS 5D Mark III,  Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art, NiSi S6 filterhouder met Landscape Polarisatiefilter, NiSi Medium Nano IR GND8, 3 stops grijsverloopfilter en Leofoto Summit LM 324-CL statief met NB40 kop.

Wolken en ochtendlicht i.c.m. herfstkleuren. 

Geschoten met Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sport op Leofoto Summit LM 324 CL statief met NB 40 balhoofd.

Een smeltwaterbeekje op 2.200m hoogte.

Geschoten met Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sport op Leofoto Summit LM 324 CL statief met NB 40 balhoofd.

Wolken en bergen.

Geschoten met Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sport op Leofoto Summit LM 324 CL statief met NB 40 balhoofd.

Melkweg/Nachtfotografie:


Er zijn een paar heel mooie locaties die zeer geschikt zijn voor nachtfotografie en lightpainting. De Melkweg is hier erg goed vast te leggen.

Voorwaarden is wel dat er geen maan is, omdat je anders veel te weinig sterren ziet door het felle maanlicht.

Dus indien het een heldere (maanloze) nacht is, gaan we dit ook zeker doen, voor de liefhebbers. 

We zitten in het ruigste en dunbevolkste deel van Zwitserland en lichtvervuiling is er 'zo goed als niet'.

Het meest geschikt hiervoor is een lichtwaardige groothoeklens; dus bijvoorbeeld een f/2.8 lens.


Deze foto is gemaakt met de Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art op een Leofoto Summit LM 324-CL statief met Leofoto NB 40 balhoofd.Dit is ook de kans om ook kennis te maken met ‘lightpainting’.

Wat dat is, zie je op de foto van de melkweg hiernaast.

Hij is bijna recht omhoog gemaakt tussen de lariksen en dennen door. Vervolgens hebben we de bomen rondom ter plaatse extra belicht.

Dit is een voorbeeld van creatief met nachtfotografie om gaan. En zo zijn er nog wel meer mogelijkheden van deze vorm van nachtfotografie te bedenken.


Deze foto is gemaakt met de Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art op een Leofoto Summit LM 324-CL statief met Leofoto NB 40 balhoofd.

Filters:


Heb je filters zoals een polarisatie filter, een ND (grijs) filter en de allerbelangrijkste: een ND-Gradual (grijsverloop) filter?

Neem deze mee, want juist daarmee kun je prachtige foto’s maken. Door de bijzondere wolken in dit gebied kun je unieke beelden krijgen als je deze mooier kunt belichten door gebruik te maken van een filter. Want juist door een grijsverloopfilter krijg je een foto die veel meer in balans is. Je voorgrond wordt niet onderbelicht en je lucht wordt niet overbelicht met dit type filter. Elke landschapsfoto op deze pagina is gemaakt met een grijsverloopfilter.

En heb je geen filters, of wil je leren hoe je er mee moet werken of wil je tips? Dit is de perfecte mogelijkheid; Jeremy en Richard gebruiken nooit anders en hebben hier veel ervaring mee. Er gaan zelfs een paar NiSi filtersets mee die je, in overleg, kunt gebruiken.

Wil je hier meer over weten? Voorbeelden van filtergebruik en het resultaat staan op: Waarom NiSi Filters?

Ruig verlaten landschap


Dit deel van Zwitserland is verlaten in het najaar; toeristen zijn er niet.

Als we over bergpassen en kleine weggetjes rijden, zijn we vaak de enigen.

En bij het afdalen van zo'n hoog punt komen we langs dit fantastisch mooie landschap. En dan brengt een 70-200 mm lens uitkomst, want er vlakbij komen is te gevaarlijk en bijna niet te doen.

Inzoomen dus en het late najaarszonnetje zijn werk laten doen met al die schaduwen. Hierdoor krijg je perfect het reliëf in het landschap te zien.


Gemaakt met: Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sport op een Leofoto Summit LM 324-CL statief met Leofoto NB 40 balhoofd.

Een eenzame lariks..


weet te overleven op de kale rotsen heel hoog in de Alpen waar verder nauwelijks nog  bomen groeien. Er is ook al sneeuw gevallen, waardoor het geheel nog beter uitkomt.

Ik zoom in met mijn telelens en gebruik de verticale/portretstand om de contouren van de berg, die een mooi lijnenspel vormen, te gebuiken in mijn compositie.


Geschoten met Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sport op Leofoto Summit LM 324 CL statief met NB 40 balhoofd.

Besneeuwde bergtoppen en herfstkleuren..


de mooiste combinatie, omdat de sneeuw en de berg mooi contrasteren tegen de gele bladeren.

Door hiervoor mijn telelens te gebruiken, maak ik gebruik van het effect dat je bij een telelens krijgt: door de vergroting lijken alle verschillende afstanden 'in elkaar gedrukt te worden'. Daardoor lijkt het of de bladeren heel dicht op de berg staan, terwijl er een enorme afstand tussen zit.


Geschoten met Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sport op Leofoto Summit LM 324 CL statief met NB 40 balhoofd.

Apparatuur aanschaffen?


Ben je van plan om nog apparatuur aan te schaffen? Bijvoorbeeld een statief, want juist dat is heel belangrijk: gebruik geen klein gammel statief waarvan de poten met elkaar verbonden zijn, dat werkt gewoon niet.

Wil je meer weten over bijvoorbeeld een statief, een lens of welke accu of geheugenkaart je nodig hebt? Check even de tips op:

 Foto Apparatuur

En wil je weten waarom je met een filter een mooiere foto krijgt of ben je van plan om filters aan te schaffen?

Lees meer op:

Waarom NiSi filters?

Deze kun je bestellen in mijn webshop:

Webshop NiSi

Verdere info


Elke avond bespreken we hoe de volgende dag er uit ziet en of we dagen moeten verschuiven ivm het weer.

Tevens is er de mogelijkheid om je foto’s te bewerken en daar kan je ook hulp bij krijgen.

Haal het meeste uit je RAW-file bij bewerking in Photoshop of Lightroom.

Je kunt per auto (voorkeur), trein of per vliegtuig naar het hotel. En indien je geen vervoer hebt, valt er wel iets te regelen. Laat dat dan even weten.

Het hotel biedt je de service om je bij het station, in de nabijgelegen grotere plaats Scuol, op te halen en na afloop, weer weg te brengen. Het is geen superluxe hotel, maar juist een klein eenvoudig hotel in een klein plaatsje. De kamers zijn netjes, het eten is prima en er wordt goed voor ons gezorgd door personeel dat ook nog eens Nederlands spreekt en de bergen goed kent.

De groep deelnemers bestaat uit minimaal 6 en maximaal 10 personen, waardoor je dus alle aandacht krijgt.

We komen via verlaten wegen door schitterende landschappen met veel vergezichten.

Zowel met je groothoek- als met een 70-200 mm lens kun je hier heel goed uit de voeten.

Deze foto is gemaakt met een 70-200 mm lens tijdens het laatste uur daglicht met een 'cloudgap'. Door gaten in het wolkendek zal de zon spotlicht effecten creëren in het landschap, waardoor je een magische belichting krijgt. Juist de bewolking hier geeft mogelijkheden tot unieke beelden.

Meer foto's bekijken?

Veel meer voorbeeldfoto's staan op onderstaande link:

https://www.richardverroen.com/swiss-alps#1

https://www.richardverroen.com/alpen-per-drone-alps-per-drone

En kijk mee achter de schermen bij de Masterclass inclusief een video op:  making of

Een berghelling met bergdennen en lariksen.


Als de helling in de schaduw komt te staan en de zon schijnt opeens door de wolken, op een groepje bomen ervoor aan het water, krijg je dit magische effect.


Gemaakt met: Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sport op een Leofoto Summit LM 324-CL statief met Leofoto NB 40 balhoofd.

Een smeltwatermeertje met lariksen erlangs. En opeens komt de zon even door de wolken heen ...

De op één na kleinste uil van de wereld en kleinste van Europa: de Dwerguil.

Een Hermelijn in zomerkleed springt van rots naar rots in de sneeuw.


Wat kost de reis 7 dagen in de Alpen: 


€ 1.320,-*) per persoon.   En € 1.220,-*) als je onder de 18 bent. (Leeftijd 12-15 jaar € 1.170,-.)
Er geldt een aanbetaling van € 120,- voor elke deelnemer, ongeacht leeftijd.


- groep   I : zondag 6 t/m zaterdag 12 oktober

- groep II : zondag 13 t/m zaterdag 19 oktober

Er geldt een korting van 10% op de reissom voor deelnemers die eerder een fotoreis gemaakt hebben bij Richard Verroen Nature Photography.                                                 Wat is wèl en wat is niet inbegrepen?


Inbegrepen:


- alle ontbijt, lunch, diner in het hotel (je maakt zelf je lunchpakket klaar tijdens het ontbijt).
- 6 overnachtingen op een/de (eenvoudigste) kamer voor twee personen met wastafel. De kamer wordt ingedeeld. (er zijn ruime schone badkamers op de gang met wc en douche; wil je liever een kamer met douche en wc? Of een kamer voor jou alleen? Dat is mogelijk, kijk hieronder.)

- fotobegeleiding van maandag t/m vrijdag.

- uitgebreid leren hoe je landschappen fotografeert, hoe je dieren fotografeert en hoe je de melkweg fotografeert.

- uitgebreid leren hoe je met filters te werk gaat en nog mooiere foto's maakt.

- begeleiding/hulp bij fotobewerking in de avond, indien gewenst.

- mogelijkheid om een Sigma lens uitgebreid gratis te testen.

- mogelijkheid om een NiSi filterset uitgebreid gratis te testen.

- mogelijkheid om een Leofoto statief uitgebreid gratis te testen.


Niet inbegrepen:


- heen - & terugreis naar Zwitserland. ( afstand Amsterdam - hotel Zwitserland ca. 960 km; afstand Antwerpen - Hotel Zwitserland ca. 880 km)

- eenmalige toeslag voor een éénpersoonskamer: € 93,-op de totale reissom.

- eenmalige toeslag kamer met wastafel en douche op je kamer: € 62,-op de totale reissom, of

- eenmalige toeslag kamer met wastafel èn douche èn wc op je kamer: € 93,- op de totale reissom.

- drankjes naar eigen behoefte.
- reis- en annuleringsverzekering.
- vervoer tijdens - en van- & naar de foto-locaties (als je niet met eigen vervoer komt, is er meestal een mogelijkheid om ter plaatse te carpoolen met mede-reizigers).

- Indien we besluiten gebruik te maken van bijvoorbeeld een ski-lift, tolweg o.i.d. is die prijs ook niet inbegrepen.

- Autobahn tolvignet voor Zwitserland of Oostenrijk, afhankelijk van je autoroute. (o.a. te koop bij de ANWB)


Datum:      groep   I :  zondag 6 t/m zaterdag 12 oktober

                    groep  II :  zondag 13 t/m zaterdag 19 oktober

                                  (groepsgrootte: max. 10 personen; minimaal 6 personen)

Je hoeft alleen nog maar je heen-en terugreis zelf te regelen. En ook daarbij kan je geholpen worden.


Aantal deelnemers geboekt:

groep I:    4 personen. Ga er maar vanuit dat deze reis ook vol zal komen en door zal gaan. (net als elk jaar)

groep II:  10 personen. De reis gaat door en is volgeboekt.


Aanmelden of voor meer informatie: verroenphotography@gmail.com

Of gebruik het formulier verder onderaan.

Extra informatie hotelkamers:

Je wordt ingedeeld op een tweepersoonskamer met wastafel. Elke kamer heeft twee losse bedden, die ook uit elkaar staan (of uit elkaar te zetten zijn). Uiteraard kun je ook alleen op een kamer en ook met douche en met wc. Dit is tegen meerprijs. Er zijn verschillende kamertypes beschikbaar. Wie het eerst boekt, heeft ook de meeste keus.

Indien er veel deelnemers zijn en nog maar weinig kamers, zie je hieronder welke kamers nog beschikbaar zijn:

groep  I:  nog ruim keus.

groep II:  volgeboekt.Een Steenbok heel hoog op een berghelling.

Een beeld gemaakt met een drone, net voor zonsondergang.

Spiegelmeren

Ook kale rotsen boven de boomgrens geven, in combinatie met een meertje, mooie spiegelingen.

Omdat er verschillende soorten gesteenten in dit massief zitten, vormen deze een prachtig gekleurd lijnenspel.


Gemaakt met: Canon EOS 5D Mark III,  Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art, NiSi S6 filterhouder met Landscape Polarisatiefilter, NiSi Soft Nano IR GND16, 4 stops grijsverloopfilter en Leofoto Summit LM 324-CL statief met NB40 kop.

Hermelijn in winterkleed

Het is een landschapsreis, maar we komen ook dieren tegen...

Deze hermelijn was al in zijn wintervacht. Hierbij kleurt de bruine vacht geheel wit, m.u.v. het zwarte staartpuntje.

Een Alpenkauw zet de landing in.

Gems in avondlicht.

Soms hebben  we het geluk om hoog in de bergen steenbokken tegen te komen.

Ook deze Alpensneeuwhoen komt op grote hoogte voor. Soms in overgangskleed van bruin naar wit, of zoals hier, in winterkleed.


Melkweg


Ook de Melkweg is goed vast te leggen.

Er is hier geen lichtvervuiling. Als er een heldere nacht zonder maan is, zullen we ook deze fotograferen.


You can also make a perfect capture of  the milky way.

Light Painting


Ook leren we hoe je 'Light Painting' gebruikt i.c.m. de sterrenhemel.


You can also do some light painting.

There is no light pollution in this part of the Alps. If people want to do this, we will be out in the evening on a clear moonless night.

Soms lukt het om de Dwerguil in zijn natuurlijke omgeving mooi vast te leggen, zoals hier in een oude lariks.

En soms komen we gemsen tegen die goed te fotograferen zijn, zoals deze moeder met haar drinkende kalfje.


Welke lens?


Ben je aan het rondkijken naar een andere lens, of wil je er eentje bij hebben?

Omdat ik Sigma Benelux Brand Ambassador ben, heb ik de mogelijkheid om voor de deelnemers Sigma lenzen mee te nemen, welke je uitgebreid kunt uitproberen.

Een betere test, dan een praktijktest van een hele week is er niet. Dus maak er gebruik van.  Dan weet je hierna meteen welke groothoek of telelens je gaat aanschaffen.

https://www.sigmabenelux.com/nl/objectieven

Statief


Als ambassadeur van Transcontinenta heb ik de beschikking over een zeer allround Leofoto RF 324C statief met LH40 balhoofd.

Dit statief kun je gedurende de hele reis uitgebreid uitproberen. 

Waar krijg je nu die praktijkmogelijkheid?

Nog geen statief en wil je advies? Check deze pagina: Foto Apparatuur

https://www.leofoto.eu/en/camera-tripods.html

Filters


Omdat ik Nisi Ambassadeur ben heb ik de mogelijkheid om voor de deelnemers enkele Nisi filtersets ter beschikking te stellen.

Daarmee kun je gedurende de hele reis leren hoe je moet werken met een filterhouder, compleet met grijsverloop-, polarisatie- en ND filter.

Zo worden je landschapsfoto's veel mooier.

Een voorbeeld en meer uitleg staat op: Waarom NiSi Filters?

Mijn webshop: Webshop Nisi


Opgeven Fotoreis


Vul hiernaast het formulier in als je je wil opgeven voor deze fotoreis.

Zet er wel bij om welke reis het gaat en welke groep en eventueel de namen van de personen die ook zullen mee gaan.

Daarna zal ik je alle informatie mailen.


Deelname Masterclass / fotoreis

Het deelnemen aan deze Masterclass / fotoreis is geheel op eigen risico. De organisator(en) kan / kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventueel verlies en/of beschadiging aan apparatuur en/of persoonlijke bezittingen. Volg altijd de aanwijzingen van de begeleider op. Indien de groepsgrootte niet gehaald wordt, heeft de organisatie het recht om de reis te annuleren. De aanbetaling wordt dan teruggestort onder aftrek van boekings- en admin.kosten. Dit geldt tevens als door Covid-19 maatregelen het land niet bereisbaar wordt verklaard.

Op alle workshops en fotoreizen zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing.

◆    ◆    ◆


English version


Wanna make nice landscape pictures in  the Swiss Alps? Join the Masterclass.


Particularly ‘mirror lakes’, mountain  streams and canyons with lots of trees in full fall foliage, will be  photographed.

One week at the most beautiful spots in  the Swiss Alps with a pro-photographer and you will improve your way of seeing  and also capturing landscapes you never  did  before.

The Masterclass is taught in the most rough part of  Switzerland with almost no tourists.

We will be at altitudes from 1.400 meters to 2.700 m/ 4.500 feet to 8.860 feet.

So we will have nice streams with lots of Larch treesin full fall colors with snow capped mountains in the background, the Alpinezone with almost no trees and lots of low vegetation and also a landscape with  just rocks and snow.

This is the home base of the Bearded Vulture, Alpine  Marmot, Golden Eagle, Crossbill, Dipper, Chamois, Raven, Capricorn, Black  Woodpecker and Nutcracker to mention a few.

Because here is almost no wind and humidity is low, mold  will not affect the leaves or needles and they will be in full fall color on trees  and bushes.

Especially the Larch tree, Aspen, Birch, Beech,Cherry, Black Cherry and Blueberry are very nice.

What does the week look like?


Day-1

Arrival at the hotel, dinner.

Day-2

To get used to the altitude, we will have a nice day at a small stream with lots of water rapids together with larch trees and mountains in the background.

Day-3

We will visit some lakes and we will pass beautiful landscapes and as we go higher, the vegetation will be less. Lakes with Larch trees reflecting in the water. Bluegreen water and lakes with deep dark water.

First there are nice larch trees, than just bush with lots of boulders with all sorts of moss on it and then we have a nice few at some lakes and snow capped mountains.

Day-4

At sunrise we will be capturing the first sunrays on a mountain at a lake with a nice reflection. In the afternoon we will becapturing waterfalls in the Alpine zone.

Day-5

In the morning we will be walking in a narrow canyon with a river beneath us with meltwater from a glacier. Capturing the deep water with rapids and trees around us in fall colors.

In the afternoon we will go to a small lake with nice mountains and trees in the background.

After that we will go to another lake where a mountain range and larch trees will catch the last sunrays of the day reflecting in a beautiful small lake.

Day-6

We will leave early. We will be photographing some nice mirror lakes at 2.700 meters / 8.858 feet. The whole day we will be capturing snowcapped mountains, streams with Larch trees, waterfalls, lakes with reflections etc.

Day-7

After breakfast everybody will be leaving for home.

You can also make the perfect star trails, catching the milky way and do some light painting photographs, as there is no light pollution in this part of the Alps. If people want to do this, we will be out in the evening on a clear night.

Do you have filters (ND, polariser etc.) or want to use them but you don’t know how? No problem, take them with you and you will learn how to use these and get better pictures.

General info


When?

sunday 6 through saturday 12 october

sunday 13 through saturday 19 octoberWhat is included?

- 6 nights in room for 2 persons (you share a room) with a sink in a hotel with fullboard, breakfast (at breakfast you prepare your own lunch that we eat somewhere at a mountain slope), lunch, dinner. Do you want a room for yourself? Check below.

- all 5 photo days will be guided by pro-photographer Richard Verroen and he will guide you to the best spots and will help you making the best frames.

-if you want you can have help with sorting and processing your pictures in the evening. Get the best result of your RAW files.


What is not included?

-transport from your home to the hotel and back.

- one time sur-charge for a single room: € 93,- on top of the total fare

- one time sur-charge for a room with a sink and a shower in your room: € 62,-, or

- one time sur-charge for a room with a sink, a shower and toilet on your room: € 93,- on top of the total fare

-drinks

-travel insurance.

-transport from the hotel to every photo spot. When you are travelling by car, you can use your own car or just carpool with another person in the group. So if you come by plain or train, usually transport is not a problem.

- If we decide to use a ski lift or something of that type it also is not included.


What does this Masterclass - week / 7days cost in the Alps: € 1.320,-*) per person. And € 1.220,-*) if you're under 18. This is a basic room with a sink.

Price is excluding additional 1 person in a two room € 93,-, room with a sink and shower € 62,-, room with sink, shower and toilet € 93,- added to the total price.


For more information or book the Masterclass, contact: verroenphotography@gmail.com


Is it a tough week and physically demanding?

No, everybody can do this, all photo spots can be reached by car and we only have to walk a very short distance.

But be aware we will be in nature from morning until sunrise at 6 pm and sometimes we will leave very early. In reward you will get the best light and ditto pictures.


What camera do I need?

All sorts of cameras can be used, but preferred is a camera where you can make some adjustments. So a compact , a Mirrorless or DSLR are better than just a phone. But even with a phone you can make nice pictures. ‘What is the best frame at the best spot at the best light’, is what you will learn.


What kind of photographers will be at the masterclass?

All kinds of photographers, beginners, advanced and even pro’s. Because you will get the best spots at the best possible light this week.

If people want to make pictures of birds, there is also a possibility. It is mainly a landscape week. And you probably will see a Black Woodpecker, Bearded Vulture and a Golden Eagle during these days. But they mostly are on a distance.

During the years in the Alps, some spots where find where you will have better opportunities for these birds.

Crossbills, Coal Tits, Nutcrackers, Dippers, Grey Wagtails, Alpine Choughs mostly can be captured easier.

◆    ◆    ◆


Trefwoorden

Zwitserland, Alpen, fotoreis, foto, workshop, masterclass, fotograferen, vakantie, landschap, landschapfotografie, landschapsfotografie, waterval, berg, sneeuw, rivier, lariks, aspen, ratelpopulier, compositie, richardverroen, fotografieworkshop, fotografiereis, reis, fotograferen, berglandschap, spiegelmeer, herfst, herfstkleuren, fotografie-reis, foto-reis, camera, groothoeklens, ND filter, leren fotograferen, photography, Swiss, lerenfotograferen, Lariks, Lammergier, Steenarend, Golden Eagle, Bearded Vulture, landscape, dipper, Alpine Chough, Nutcracker, marmot, mountain, reflection, framing, aspen, larch, sunrise, dawn, lightpainting, startrail, alpenreis, zwitserlandfotoreis, ndgradualfilter, grijsverloopfilter, polarisatiefilter, lee, nisi, canon, nikon, sony, herfstreis, herfstvakantie, fuji, zwitsersealpen, Alpenglow, sigma, melkweg, melkwegfotografie, milkyway,