Masterclass Landschapsfotografie Herfst Zwitserland 

17 t/m 23 oktober

7 dagen vol-pension € 1.075,-*)

nog 1 plaats beschikbaar
reis 10 t/m16 oktober: nog 1 plaats beschikbaar

 scroll down for the English version


Indian Summer


Voor een Indian Summer naar de USA? Dat is helemaal niet nodig, die herfstkleuren kan je gewoon in Europa fotograferen.

Wil je mooie landschapsfoto's met herfstkleuren in de Zwitserse Alpen maken?

In het bijzonder van spiegelmeren, bergriviertjes, watervalletjes en ravijnen en dat gecombineerd met allerlei bomen die volop aan het verkleuren zijn? Dat kan allemaal.

Je gaat een week lang op pad onder professionele begeleiding van natuurfotograaf Richard Verroen, die je de mooiste plekjes laat zien en je leert hoe die ook het mooist kunt vastleggen.

Kortom: voldoende inspiratie, tijd èn aandacht voor het beste resultaat.

In de 3e volle week van oktober heb je weer een kans.


7 dagen met 6 overnachtingen vol-pension in een klein rustig gelegen hotelletje en dus 5 dagen lang van 's morgens tot 's avonds op pad om te fotograferen voor maar € 1.075,-*)p.p.

Datum: zondag 17 t/m zaterdag 23 oktober (10 t/m 16 zit al vol)

(groepsgrootte: max. 8 personen; minimaal 6 personen)

Je hoeft alleen nog maar je heen-en terugreis zelf te regelen. En ook dat kunnen we regelen.

Van mooi geel gekleurde Lariksbossen tot kale spiegelende bergmeren, alles komt aan bod.

De Lariks is de enige naaldboom die geel wordt en in combinatie met een meertje, geeft dat mooie spiegelingen.


Het hotel heeft een busje waarmee mensen van het treinstation afgehaald kunnen worden. Wij gaan daarna bij voorkeur met eigen auto op pad.

Kom je niet met eigen vervoer, dan zijn er altijd voldoende mensen tijdens de Masterclass die je mee kunnen nemen.  (De afstanden vallen erg mee.)

De reis is niet zwaar: we verplaatsen ons telkens per auto en lopen dan een klein stuk. Je loopt dus nooit lang met zware foto-apparatuur te slepen.

Apparatuur: spiegelreflex en systeem camera's genieten de voorkeur of anders een camera waarbij je voldoende zelf kunt instellen.

De reis is geschikt voor alle soorten fotografen en bestaat dan ook vaak uit beginnende tot en met geroutineerden fotografen. Het woord 'Masterclass' houdt in dit geval meer in dat je heel veel vaardigheid gaat opdoen met fotograferen.

Iedereen krijgt de aandacht die hij/zij nodig heeft/wenst en na afloop weet je precies hoe je een landschap heel mooi kunt fotograferen.

Stroomversnellingen en lariksen in herfstkleuren.

Wortels en gletsjers.

Zonsopkomst bij een spiegelmeer.


Toelichting:


De fotoreis wordt gehouden in het meest ruige deel van de Alpen, in het kanton Graubünden het is hier ook dun bevolkt.

Datum: zondag 17 t/m zaterdag 23 oktober 2021.

Je komt op zondag aan, daarna gaan we gedurende vijf dagen elke dag van ‘s morgens vroeg tot eind van de dag op pad, in telkens een verschillend uniek soort landschap. Zaterdag vertrekt iedereen weer.

We komen op hoogten tussen 1.600 tot 2.700 meter langs bossen, beekjes vol bemoste keien met gekleurde Lariksen er langs en met op de achtergrond hoge bergen met wat sneeuw. Vooral de Lariks, Kersenboom, Ratelpopulier of Aspen genaamd en Liguster kleuren hier erg mooi.

En dit is hèt gebied van de Steenarend en de Lammergier, die we hoogstwaarschijnlijk wel te zien zullen krijgen èn we zitten in de bronsttijd van de Edelherten. Ook Gemzen zijn in deze tijd te zien. En wie weet een Steenbok.

In deze periode is er weinig wind, de vochtigheid is laag en daarom blijven de bladeren en naalden lang aan de bomen zitten en kunnen volledig kleuren, zonder grauw te worden door vocht en schimmels.

Ook de Alpine-zone staat vol in de herfstkleuren.

In de herfst kleuren alle lariksen geel in dit deel van de Alpen, totdat zij hun naalden verliezen.


Iedereen kan mee met, bij voorkeur, een spiegelreflex- of systeem camera, maar dat is geen vereiste. Deze camera’s hebben nu eenmaal meer instelmogelijkheden.

Naast landschappen komen we uiteraard ook allerlei dieren tegen. Bij de dagindeling staan de mogelijkheden vermeld. Let wel: een dier is onvoorspelbaar en daarom kun je geen garantie krijgen dat je die ook werkelijk (goed) te zien krijgt. Maar er zijn een paar soorten die goed vast te leggen zijn.

We zitten in een klein hotelletje met Nederlandse eigenaren waar goed voor ons wordt gezorgd. Elke ochtend maken we bij het ontbijt wel zelf ons eigen lunchpakket klaar, dat we tijdens de tocht op een berghelling zullen gebruiken.

En er is niets mooiers dan op een berg lunchen met uitzicht op besneeuwde toppen en wie weet komt er ook nog een Lammergier over.

‘s avonds eten we weer in het hotel en kun je daarna met je foto’s aan de slag als je daar zin in hebt.

De begeleiding is van maandag tot en met vrijdag. Dus aankomen op zondagavond en vertrekken op zaterdagochtend de week er op en dat betekent dan 6 overnachtingen op een kamer naar keuze. Maar je kunt in overleg ook eerder aan komen en langer blijven. Het betreft een kamer met wastafel en wil je ook douche /wc op je kamer? Zie prijsoverzicht verderop.


Is het een zware reis?


Afgezien van het feit dat je van vroeg in de morgen tot laat in de middag op pad bent om te fotograferen, is het geen zware reis. Alle plekken zijn goed per auto bereikbaar en echt lange stukken lopen met zware apparatuur komt niet voor.

Je gaat op reis met een groep mensen met hetzelfde doel en dezelfde hobby en geduld als het om fotograferen aan komt. Ook komen we dieren tegen en welke precies te fotograferen zijn en hoe dichtbij we kunnen komen is nooit te voorspellen, houdt daar rekening mee. Er zijn in ieder geval unieke plekken en mogelijkheden.

Elk jaar is weer anders.

Ook de intensiteit van de herfstkleuren is van te voren niet te voorspellen, maar sowieso zijn er mooie herfstkleuren te zien en ook de begaanbaarheid van het terrein is afhankelijk van het weer.

Er kan een dagje sneeuw tussen zitten en dat is alleen maar extra mooi. 

Als je met natuurfotografie bezig bent, is niets voorspelbaar. Je kunt onverwachts 'parels' tegen komen. Als je deze instelling hebt, komt het helemaal goed.

Alle landschapsfoto's op deze pagina zijn gemaakt op de plekken die we aandoen.

Wolken, licht en water

Je camera rustig opstellen, de juiste compositie maken en dan maar wachten....

Wachten tot de zon nog even op die ene berg schijnt net voordat hij onder gaat....

Dagindeling


Dag-1

Aankomst Hotel Zwitserland, diner.

Dag-2

Om aan de hoogte te wennen, maken we er vandaag een rustige dag van bij een rivier bij het Nationale Park. Landschappen en met name opnames met water op de voorgrond staan centraal. Maar ook detailopnames van bemoste keien met stroomversnellingen, eventueel icm een ND filter. Rond deze rivier zitten ook veel Grote Gele Kwikstaarten en Waterspreeuwen en die kan je ook vast leggen. Eventueel vanuit een schuiltent waarbij ze soms op 3 meter van je komen!

Verder kans op Lammergier, Steenarend, Kuif- en Zwarte Mees, Kruisbek, Notenkraker, Alpenkauw, Raaf, Waterspreeuw, Grote gele Kwikstaart, IJsvogel, Gems.

Dag-3

Een mooie merentocht staat op het programma. We komen door zeer divers landschap van naaldbossen tot kale rotsen, welke soms begroeid zijn met gekleurde korstmossen en verder mooie vergezichten. Vooral spiegelmeren krijgen de aandacht. Van kleine meertjes met bijna smaragd groen water tot diepere donkere wateren met spiegelende Lariks bomen er langs.

Lariksen worden geel en icm besneeuwde bergtoppen geeft dat mooie resultaten.

Kans op Notenkraker, Kruisbek, Sneeuwgors, Alpensneeuwhoen in overgangskleed, Steenarend, Lammergier, Drieteenspecht, Zwarte Specht, Groene Specht, Beflijster, Korhoen, Auerhoen, Waterspreeuw, Vuurgoudhaan en Gems, Hermelijn en Alpenmarmot.

Dag-4

Vroeg op en bij zonsopkomst staan we boven de boomgrens spiegelmeren te fotograferen. De middag besteden we op dezelfde hoogte aan steile watervallen en alpine-landschappen.

Kans op Steenarend, Waterspreeuw, Alpenmarmot, Alpenkauw, Hermelijn, Raaf, Gems en Steenbok.

Dag-5

We gaan door een nauwe kloof lopen vol Lariksen in herfstkleuren met beneden ons een slingerende smeltwater rivier. Als we daar uit gefotografeerd zijn (is dat mogelijk?) gaan we naar een smal dal en maken opnames bij een stroomversnelling met een mooie berg op de achtergrond.

Daarna gaan we door naar een heel mooi spiegelmeer met Lariksen er langs en een mooi bergmassief op de achtergrond. Hier wachten we op de zonsondergang.

Kans op Zwarte Specht, Rotskruiper, Steenarend, Lammergier, Beflijster, Groene Specht, Waterspreeuw, Grote Gele Kwikstaart, Notenkraker, Kruisbek en Edelhert.

Dag-6

Op tijd op pad, want vandaag gaan we de hoogte in. We gaan tot op 2.700m spiegelmeren vastleggen. Daarna zijn er prachtige herfst alpine-weiden met meertjes met pluisgras en gele lariksbossen met blauw smeltwater rivieren en veel watervallen en gletsjers vast te leggen. En dat met sneeuwtoppen aan je horizon.

Kans op Steenarend, Lammergier, Notenkraker, Kruisbek, Kuif - en Zwarte Mees, Waterspreeuw, Grote Gele Kwikstaart, Gems, Steenbok, Alpenmarmot, Hermelijn.

Dag-7

Na het ontbijt, vertrek uit het hotel en terug naar huis.

Maak je compositie...

en wacht tot de zon ondergaat.

Bij elke fotospot nemen we uitgebreid de tijd om mooie foto's te maken.

Melkweg/Nachtfotografie:


Er zijn een paar heel mooie locaties die zeer geschikt zijn voor nachtfotografie en lightpainting. De Melkweg is hier goed vast te leggen.

Indien het een heldere (maanloze) nacht is, gaan we ook dit doen voor de liefhebbers. Als je nog nooit iets gedaan hebt met ‘lightpainting’ is dit de kans om dat te leren. (Zie onderaan de pagina voor voorbeelden.)

We zitten in het ruigste en dunbevolkste deel van Zwitserland en lichtvervuiling is er niet.


Filters:


Heb je filters zoals een polarisatie filter, een ND (grijs) filter en/of een ND-Gradual (grijsverloop) filter?

Neem die mee, daar kun je hier prachtige foto’s mee maken. En heb je ze niet en wil je leren hoe je er mee moet werken of wil je tips? Dit is de mogelijkheid; Jeremy en Richard gebruiken nooit anders en hebben hier veel ervaring mee. Er gaan zelfs een paar NiSi filtersets mee die je, in overleg, kunt gebruiken.

Voorbeeld van een filter staat op: Waarom NiSi Filters?


Elke avond bespreken we hoe de volgende dag er uit ziet en of we dagen moeten verschuiven ivm het weer.

Tevens is er de mogelijkheid om je foto’s te bewerken en daar kan je ook hulp bij krijgen.

Haal het meeste uit je RAW-file bij bewerking in Photoshop.

Je kunt per auto (voorkeur), trein of per vliegtuig naar het hotel. En indien je geen vervoer hebt, valt er wel iets te regelen.

Het hotel geeft je de service om je bij het station in de nabijgelegen plaats Scuol op te halen en weer weg te brengen.


Groepsgrootte: maximaal 8, minimaal 6 personen. 


Meer foto's bekijken?


Veel meer voorbeeldfoto's staan op onderstaande link:

https://www.richardverroen.com/swiss-alps#1

https://www.richardverroen.com/alpen-per-drone-alps-per-drone

En kijk mee achter de schermen bij de Masterclass inclusief een video op:  making of

Wat kost deze reis / 7 dagen in de Alpen: € 1.075,-*) per persoon. En € 975,-*) als je onder de 18 bent.


Wat is wèl en wat is niet inbegrepen?


Inbegrepen:


- alle ontbijt, lunch, diner in het hotel (je maakt zelf je lunchpakket klaar tijdens het ontbijt).
- 6 overnachtingen op een kamer met wastafel. (er zijn ruime schone badkamers op de gang met wc en douche; wil je liever een kamer met douche en wc? Kijk hieronder.)

- fotobegeleiding van maandag t/m vrijdag.

- uitgebreid leren hoe je landschappen fotografeert, hoe je dieren fotografeert en hoe je de melkweg fotografeert

- uitgebreid leren hoe je met filters nog mooiere foto's maakt

- begeleiding/hulp bij fotobewerking in de avond, indien gewenst.

- mogelijkheid om een Sigma lens gratis te testen

- mogelijkheid om een NiSi filterset gratis te testen

- mogelijkheid om een Leofoto statief gratis te testen


Niet inbegrepen:


- heen - & terugreis naar Zwitserland. ( afstand Amsterdam - hotel Zwitserland ca. 960 km; afstand Antwerpen - Hotel Zwitserland ca. 880 km)

- eenmalige toeslag voor een éénpersoonskamer: € 28,-op de totale reissom

- eenmalige toeslag kamer met wastafel en douche op je kamer: € 28,-, of

- eenmalige toeslag kamer met wastafel èn douche èn wc op je kamer: € 55,- op de totale reissom

- drankjes naar eigen behoefte.
- reis- en ann.verzekering.
- vervoer tijdens - en van & naar de foto-locaties (als je niet met eigen vervoer komt, is er meestal een mogelijkheid om ter plaatse te carpoolen met mede-reizigers).

- Indien we besluiten gebruik te maken van bijvoorbeeld een ski-lift, tolweg o.i.d. is die prijs ook niet inbegrepen.

- Autobahn tolvignet voor Zwitserland of Oostenrijk, afhankelijk van je autoroute. (o.a. te koop bij de ANWB)


Aanmelden of voor meer informatie: verroenphotography@gmail.com

Of gebruik het formulier verder onderaan.

Spiegelmeren

Ook kale rotsen boven de boomgrens geven, in combinatie met een meertje, mooie spiegelingen.

Mirror Lakes

Also mountain ridges near a lake will give a liquid mirror.

Hermelijn in winterkleed

Het is een landschapsreis, maar we komen ook dieren tegen...


Ermine Stoat

It is a landscape workshop, but we do have animal encounters too...


Alpenkauw zet de landing in.

Gems in avondlicht.


Welke lens?


Ben je aan het rondkijken naar een andere lens, of wil je er eentje bij hebben?

Door de samenwerking met importeur Sigma Benelux, krijg je de mogelijkheid om gedurende deze hele reis, een Sigma lens uitgebreid te testen.

Een betere test, dan een praktijktest van een hele week is er niet. Dus maak er gebruik van.  Dan weet je hierna meteen welke groothoek of telelens je gaat aanschaffen.

https://www.sigmabenelux.com/nl/objectieven

Statief


Door de samenwerking met importeur DeGreef & Partner heb ik de beschikking over een zeer allround Leofoto RF 324C statief met LH40 balhoofd.

Dit statief kun je gedurende de hele reis uitgebreid uitproberen. 

Waar krijg je nu die praktijkmogelijkheid?

Nog geen statief en wil je advies? Check deze pagina: Foto Apparatuur

https://www.degreef-partner.nl/nl/leofoto-statieven/statieven.html

Filters


Omdat ik Nisi Ambassadeur ben heb ik de mogelijkheid om voor de deelnemers enkele Nisi filtersets ter beschikking te stellen.

Daarmee kun je gedurende de hele reis leren hoe je moet werken met een filterhouder, compleet met grijsverloop-, polarisatie- en ND filter.

Zo worden je landschapsfoto's veel mooier.

Een voorbeeld en meer uitleg staat op: Waarom NiSi Filters?

Mijn webshop: Webshop Nisi


Melkweg / Milkyway


Ook de Melkweg is goed vast te leggen.

Er is hier geen lichtvervuiling. Als er een heldere nacht zonder maan is, zullen we ook dit fotograferen.


You can also make a perfect capture of  the milky way.

There is no light  pollution in this part of the Alps. If people want to do this, we will be out  in the evening on a clear moonless night.

Light Painting


Ook leren we hoe je 'Light Painting' gebruikt i.c.m. de sterrenhemel.


You can also do some light painting.

There is no light pollution in this part of the Alps. If people want to do this, we will be out in the evening on a clear moonless night.


Opgeven Fotoreis


Vul hiernaast het formulier in als je je wil opgeven voor deze fotoreis.

Zet er wel bij om welke reis het gaat en eventueel de namen van de personen die ook zullen mee gaan.

Daarna zal ik je alle informatie mailen.


Deelname Masterclass / fotoreis

Het deelnemen aan deze Masterclass / fotoreis is geheel op eigen risico. De organisator(en) kan / kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventueel verlies en/of beschadiging aan apparatuur en/of persoonlijke bezittingen. Volg altijd de aanwijzingen van de begeleider op. Indien de groepsgrootte niet gehaald wordt, heeft de organisatie het recht om de reis te annuleren. De aanbetaling wordt dan teruggestort onder aftrek van boekings- en admin.kosten. Dit geldt tevens als door Covid-19 maatregelen het land niet bereisbaar wordt verklaard.

Op alle workshops en fotoreizen zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing.

◆    ◆    ◆


English version


Wanna make nice landscape pictures in  the Swiss Alps? Join the Masterclass.


Particularly ‘mirror lakes’, mountain  streams and canyons with lots of trees in full fall foliage, will be  photographed.

One week at the most beautiful spots in  the Swiss Alps with a pro-photographer and you will improve your way of seeing  and also capturing landscapes you never  did  before.

The Masterclass is taught in the most rough part of  Switzerland with almost no tourists.

We will be at altitudes from 1.600 meters to 2.700 m/ 5.250 feet to 8.860 feet.

So we will have nice streams with lots of Larch treesin full fall colors with snow capped mountains in the background, the Alpinezone with almost no trees and lots of low vegetation and also a landscape with  just rocks and snow.

This is the home base of the Bearded Vulture, Alpine  Marmot, Golden Eagle, Crossbill, Dipper, Chamois, Raven, Capricorn, Black  Woodpecker and Nutcracker to mention a few.

Because here is almost no wind and humidity is low, mold  will not affect the leaves or needles and they will be in full fall color on trees  and bushes.

Especially the Larch tree, Aspen, Birch, Beech,Cherry, Black Cherry and Blueberry are very nice.

What does the week look like?


Day-1

Arrival at the hotel, dinner.

Day-2

To get used to the altitude, we will have a nice day at a small stream with lots of water rapids together with larch trees and mountains in the background.

Day-3

We will visit some lakes and we will pass beautiful landscapes and as we go higher, the vegetation will be less. Lakes with Larch trees reflecting in the water. Bluegreen water and lakes with deep dark water.

First there are nice larch trees, than just bush with lots of boulders with all sorts of moss on it and then we have a nice few at some lakes and snow capped mountains.

Day-4

At sunrise we will be capturing the first sunrays on a mountain at a lake with a nice reflection. In the afternoon we will becapturing waterfalls in the Alpine zone.

Day-5

In the morning we will be walking in a narrow canyon with a river beneath us with meltwater from a glacier. Capturing the deep water with rapids and trees around us in fall colors.

In the afternoon we will go to a small lake with nice mountains and trees in the background.

After that we will go to another lake where a mountain range and larch trees will catch the last sunrays of the day reflecting in a beautiful small lake.

Day-6

We will leave early. We will be photographing some nice mirror lakes at 2.700 meters / 8.858 feet. The whole day we will be capturing snowcapped mountains, streams with Larch trees, waterfalls, lakes with reflections etc.

Day-7

After breakfast everybody will be leaving for home.

You can also make the perfect star trails, catching the milky way and do some light painting photographs, as there is no light pollution in this part of the Alps. If people want to do this, we will be out in the evening on a clear night.

Do you have filters (ND, polariser etc.) or want to use them but you don’t know how? No problem, take them with you and you will learn how to use these and get better pictures.

General info


When?

sunday 17 until saturday 23 october 2021.


What is included?

- 6 nights in room with a sink in a hotel with fullboard, breakfast (at breakfast you prepare your own lunch that we eat somewhere at a mountain slope), lunch, dinner.

- all 5 photo days will be guided by pro-photographer Richard Verroen and he will guide you to the best spots and will help you making the best frames.

-if you want you can have help with sorting and processing your pictures in the evening. Get the best result of your RAW files.


What is not included?

-transport from your home to the hotel and back.

- one time sur-charge for a single room: € 28,- on top of the total fare

- one time sur-charge for a room with a sink and a shower in your room: € 28,-, or

- one time sur-charge for a room with a sink, a shower and toilet on your room: € 55,- on top of the total fare

-drinks

-travel insurance.

-transport from the hotel to every photo spot. When you are travelling by car, you can use your own car or just carpool with another person in the group. So if you come by plain or train, usually transport is not a problem.

- If we decide to use a ski lift or something of that type it also is not included.


What does this Masterclass - week / 7days cost in the Alps: € 1.075,-*) per person. And € 975,-*) if you're under 18. This is a basic room with a sink.

Price is excluding additional 1 person in a two room € 28,-, room with a sink and shower € 28,-, room with sink, shower and toilet € 55,- added to the total price.

*) Price may vary, due to hotel prices.


For more information or book the Masterclass, contact: verroenphotography@gmail.com


Is it a tough week and physically demanding?

No, everybody can do this, all photo spots can be reached by car and we only have to walk a very short distance.

But be aware we will be in nature from morning until sunrise at 6 pm and sometimes we will leave very early. In reward you will get the best light and ditto pictures.


What camera do I need?

All sorts of cameras can be used, but preferred is a camera where you can make some adjustments. So a compact or DSLR are better than just a phone. But even with a phone you can make nice pictures. ‘What is the best frame at the best spot at the best light’, is what you will learn.


What kind of photographers will be at the masterclass?

All kinds of photographers, beginners, advanced and even pro’s. Because you will get the best spots at the best possible light this week.

If people want to make pictures of birds, there is also a possibility. It is mainly a landscape week. And you probably will see a Black Woodpecker, Bearded Vulture and a Golden Eagle during these days. But they mostly are on a distance.

During the years in the Alps, some spots where find where you will have better opportunities for these birds.

Crossbills, Coal Tits, Nutcrackers, Dippers, Grey Wagtails, Alpine Choughs mostly can be captured easier.

◆    ◆    ◆


Trefwoorden

Zwitserland, Alpen, fotoreis, foto, workshop, masterclass, fotograferen, vakantie, landschap, landschapfotografie, landschapsfotografie, waterval, berg, sneeuw, rivier, lariks, aspen, ratelpopulier, compositie, richardverroen, fotografieworkshop, fotografiereis, reis, fotograferen, berglandschap, spiegelmeer, herfst, herfstkleuren, fotografie-reis, foto-reis, camera, groothoeklens, ND filter, leren fotograferen, photography, Swiss, lerenfotograferen, Lariks, Lammergier, Steenarend, Golden Eagle, Bearded Vulture, landscape, dipper, Alpine Chough, Nutcracker, marmot, mountain, reflection, framing, aspen, larch, sunrise, dawn, lightpainting, startrail, alpenreis, zwitserlandfotoreis, ndgradualfilter, grijsverloopfilter, polarisatiefilter, lee, nisi, canon, nikon, sony, herfstreis, herfstvakantie, fuji, zwitsersealpen,