Edelhertenbronst Denemarken

7 daagse fotografiereis

groep  I:  14 t/m 20 september 

groep II:  20 t/m 26 september


Edelherten in de bronsttijd


het fotograferen van deze mooie herten is in Nederland steeds minder makkelijk. Er gelden steeds meer regels en op bekende plekken wordt het heel erg druk en heeft iedereen uiteindelijk een zelfde soort foto.

Wil jij iets anders? Een edelhert dat niet gevoerd wordt en vrij baan heeft over een groot oppervlak van ca. 1.100 ha en waar je wel vrij mag rondlopen?

Ga dan mee met deze fotografiereis naar Jaegersborg in Denemarken.

Meerdere hertensoorten


Er lopen flink wat edelherten (1.600) rond in dit voormalig kroondomein van het Deens Koningshuis.

En ook damherten (300) en het uit Japan afkomstige sikahert (100).

Geschiedenis en toelichting

In 1.669 liet Koning Frederik III van Denemarken, ten noorden van Kopenhagen, een bosgebed van ca. 3 km2 omheinen om er te kunnen jagen. Er werd toen ook met honden gejaagd, om het wild uit te putten. Later zijn er ook nog paardenraces gehouden.

Zijn opvolgers hebben het gebied Jaegersborg daarna flink uitgebreid.  Ook werd er een jachtslot gebouw, het Eremitageslottet.

Sinds 2015 maakt dit domein zelfs deel uit van het UNESCO werelderfgoed.

Er staan bomen (eiken) die behoren tot de oudste van Scandinavië. Het lijken net hele grote bonsaibomen. Nu is het gebied ca. 11 km2 groot.

En tussen die verspreid staande oude bomen, ruige grasvelden en bossages lopen verschillende wandel - en fietspaden. 

In dit gebied gaan we enkele dagen in de vroege ochtend èn eind van de middag fotograferen. Dat betekent dat we er per auto heen rijden vanaf ons verblijf, parkeren en vervolgens te voet het gebied in gaan.

Dit alles geschiedt onder de professionele begeleiding van maar liefst drie fotografen (bij voldoende deelnemers). We kunnen ons dus opsplitsen en je krijgt alle persoonlijke aandacht, zodat je met hele mooie foto's naar huis terug zal keren.

Als het in de ochtend koud is ..

kun je de ademwolk uit de bek van een burlend edelhert zien komen.

En wat opvalt is dat de edelherten een stuk groter zijn, dan die in Nederland. Met ook hele grote geweien. En ze zijn ook gewend aan wandelaars en trekken zich er niet zo veel van aan.

Ochtendmist

omdat dit prachtige gebied vlak aan de kust ligt, kan er 's ochtends mist hangen en als de zon dan op komt, maak je unieke beelden.

De edelherten zijn vaak aan het burlen en dat is dan ook goed vast te leggen. En het gehele bronsttijd-ritueel is hier goed te zien en te fotograferen.

De dieren zijn behoorlijk gewend aan mensen en kunnen dus dichtbij staan.

Een edelhert is erbij gaan liggen, na het vele heen en weer geloop en het burlen.

Het wilde dorre gras en de adem in de koude lucht zorgen in dit schuin tegenlicht voor iets speciaals.

Een groep jonge damherten loopt door het veld...

terwijl de edelherten druk zijn met het burlen en met dreigende schijnaanvallen maken naar hun concurrenten.

Maar het kan er ook hard aan toe gaan. Er is een edelhert dat al twee doden op zijn naam heeft staan. Want als het tot een gevecht komt, vallen er soms slachtoffers.

Veel edelherten hebben ook hun eigen territorium dat ze verdedigen.

Zo kan het zijn dat we in de avond vertrekken en dat er een edelhert twee hindes heeft en de buurman tien. En als we de volgende ochtend vroeg terugkomen blijken die tien opens bij het hert met twee te lopen en heeft die er opeens twaalf. In de avond zijn ze dus druk geweest met vechten.

Het terrein is gevarieerd..

een edelhert kan dan ook tussen de bomen staan, maar ook op de ruige velden met allerlei hoge grassen. En er zijn heuvels.

In het tegenlicht geeft dat meteen iets extra's, als ze burlen.

Overal hoor je dit kenmerkende geluid en dat alleen al is een belevenis.

En als je denkt dat het er druk is met fotografen en wandelaars, dan heb je het mis. Er zijn echt weinig mensen en die verspreiden zich ook nog over dat grote gebied, te voet of per fiets.

Maak jezelf nog aantrekkelijker..

door over jezelf heen te plassen. Dat doen edelherten in de bronsttijd vaak, of ze gaan uitgebreid in hun urine liggen draaien.

Die geur moet nog meer hindes aantrekken en concurrenten afschrikken. Ook dat is hier goed vast te leggen.

Jaegersborg is eigenlijk precies het gebied waar je al die foto's kan maken, waar je in Nederland alleen maar op hoopte.

En je mag ook nog van het pad af en voor zonsopkomst het gebied in en ook na zonsondergang pas het gebied uit....

Soms rennen er opeens herten over het veld..

die zijn vanuit de bosrand gekomen.

Omdat we met meerdere begeleidende fotografen zijn, kunnen we ook eerder dit soort acties opmerken, zodat je niets hoeft te missen.

En er lopen ook vossen rond en in oude eiken kunnen bosuilen zitten.

Burlen naar je buurman..

om indruk te maken; dat doen de edelherten vaak. Net aan de grens van hun territorium en als dat vlak langs het pad is, maakt ze dat niets uit. Ze staan dan dichtbij.

Elke ochtend is het weer afwachten wat er in de nacht is gebeurd.

Zijn er hindes verzamelt door een hert, of is hij ze juist kwijtgeraakt? En hoe reageert de verliezer?

Voor wie is deze fotoreis geschikt?


Deze reis is geschikt voor zowel beginnende, als geroutineerde fotografen, die wildlife willen fotograferen. Maar er zijn ook landschapsfoto's te maken, door die mooie oude bomen en de lichtval, maar dat is wel bijzaak.

Het is geen zware reis, maar je moet wel een stuk kunnen lopen, aangezien het terrein alleen te voet (of per fiets / scootmobiel) toegankelijk is. Gemiddeld liepen we zo'n 4 km per dagdeel, dus dat valt erg mee. En onderweg staat ook nog wel eens een bankje.

We starten vroeg, omdat we bij zonsopkomst al het terrein in gaan om gebruik te maken van het mooie licht en eventuele mist. 

Rond 10 uur vertrekken we weer, omdat er dan minder actie te zien is.

Dan gaan we terug naar ons onderkomen, of we pakken nog een natuurgebied mee waar de zeearend vaak te zien is en andere vogels. Het is vogeltrek en ook kraanvogels zijn soms te zien. Verder zullen we overdag ook bij ons onderkomen zijn, waar je kunt uitrusten, foto's bewerken of de tijd anders besteden.

Eind van de middag, rond 3 uur gaan we weer richting Jaegersborg, waar we tot de zonsondergang (ca. 19:30u) zullen blijven. Daarna weer terug naar ons onderkomen en dan eten we onderweg. En dit enkele dagen achter elkaar, zodat je niets zult missen.

Je gaat op reis met een groep mensen met hetzelfde doel en dezelfde hobby en geduld als het om fotograferen aan komt. Als je met natuurfotografie bezig bent, is niets voorspelbaar. Je kunt onverwachts 'parels' tegen komen. Als je deze instelling hebt, komt het helemaal goed.

Dit is ook de perfecte week om niet meer op de automaatstand te fotograferen. Je leert op de diafragma-stand of M-stand te fotograferen, waardoor je alle controle over je beelden krijgt. En je leert met verschillende soorten licht om te gaan.

Burlen in de koude ochtendmist. Wat een belevenis.

Een edelhert kijkt om bij een eeuwenoude boom, waarvan er hier veel staan.

Een damhert steekt met zijn kalfje over in mooi licht.

Apparatuur


Spiegelreflex- of mirrorless- / systeem-camera's zijn het meest geschikt. 

Verder een telelens tot minimaal 400mm op fullframe formaat, of 250mm op APS-C formaat. Heel veel meer millimeters heb je niet nodig, tenzij je kopportretten wil maken...

Een statief kan zeker handig zijn en met een schommelkop is helemaal ideaal. Verder zou je je spullen in een goede rugtas kunnen vervoeren tijdens het wandelen, maar ook met een trolly zou je over de paden uit de voeten kunnen. Een verrekijker is ook altijd handig.

Ook eind van de middag 


zijn de edelherten druk met burlen en er blijven heel veel mogelijkheden om dit soort momenten vast te leggen.

Ze staan vrij in een groot veld met allemaal wilde grassen, of zoals deze met een bosrand op de achtergrond.

Genoeg mogelijkheden dus voor close-ups, maar ook voor een 'less is more'-foto.

Te verwachten dieren


Edelhert, damhert, sikahert, ree, vos, bonte kraai, zeearend, bruine kiekendief, kramsvogel, koperwiek. Het blijven dieren, dus je kunt niets garanderen wat de overige dieren betreft, maar herten gaat sowieso lukken.


Foto-mogelijkheden - Melkweg - Noorderlicht?


Behalve edelherten in de bronsttijd fotograferen en natuurlijk sika- en damherten, bestaat ook de mogelijkheid om diverse vogels en landschappen te fotograferen.

En omdat er weinig lichtvervuiling is, kan bij een heldere avond ook de Melkweg worden gefotografeerd. Er is dan geen maan en als zich die gelegenheid voordoet, zullen we dat zeker gaan doen. En wat te denken van het Noorderlicht? Ook dat is mogelijk.

En na afloop kun je ook de beste trekvogelplek van heel Scandinavië op zoeken: Falsterbo, vlakbij in zuid-Zweden. Kijk bij het dagprogramma bij Dag -7 voor meer informatie

September is vogeltrek en dan komen er soms groepen kraanvogels over, op zoek naar een plekje om de nacht door te brengen.

Zeearenden zijn ook actief in het binnenland en aan de kust.

Een bruine kiekendief jaagt boven een natuurgebied.

Het lijkt bijna  of hij zijn tong naar ons uitsteekt, maar nee, hij trok zich niets van ons aan.

Wat een imposante verschijning als je zo vlakbij een reusachtig edelhert wacht op wat gaat komen.


Deze foto is niet gecropt en gemaakt met een telelens van 560mm op fullframe.

De kraaiensoort die veel voorkomt in Denemarken is de bonte kraai.

Kraanvogels vliegen over in groepjes op zoek naar een overnachtingsplek.

Zeerarenden rusten even uit bij een meertje vol met aalscholvers en grote zilverreigers.

Dagindeling

Dag-1

Aankomst hotel Denemarken. Rond 20:00u bespreking van het weekprogramma.


Dag-2

Omdat de zon al om 6:46u op komt, moeten we vroeg op pad. Met het rijden naar de locatie, het parkeren en het gebied in lopen, zijn we bij elkaar een uurtje kwijt. Dus we zullen rond 5:45u vertrekken deze ochtend. We krijgen een ontbijtpakket mee van het hotel.

Tegen zonsopkomst lopen we het gebied in en gaan op zoek naar de edelherten. Vaak kunnen we gewoon op het geluid afgaan.

Ook zullen we sikaherten en damherten tegenkomen. Hopelijk is het mistig met wat zon, zodat het extra mooi wordt.

We blijven tot maximaal 10:00u en vertrekken dan weer richting ons hotel. Daar kunnen we ook lunchen, of onderweg ergens.


In de namiddag vertrekken we rond 15:00u weer richting Jaegersborg en dan lopen we weer het gebied in.

Hier blijven we wederom fotograferen tot zonsondergang om 19:30u.

Daarna gaan we gezamenlijk weer terug naar de parkeerplaats en naar ons hotel. Eten kunnen we dan onderweg doen.


Dag-3

We vertrekken rond 5:45u richting Jaegersborg. Daar parkeren we en lopen het gebied in. We blijven daar fotograferen tot maximaal 10:00u.

We krijgen een ontbijtpakket mee van het hotel.

Omdat we dan een beetje gewend zijn, gaan we hierna naar een locatie waar we verschillende vogels kunnen fotograferen. Vooral de zeearend is hier actief. En het is najaar en de vogeltrek is in volle gang, dus wie weet wat we tegen komen.

Hier verblijven we tot het tijd is om weer naar Jaegersborg te gaan om de edelherten in de namiddag en avond te kunnen fotograferen.

Na zonsondergang rond 19:30u vertrekken we richting ons hotel. Eten kunnen we dan onderweg doen.


Dag-4

We vertrekken rond 5:45u richting Jaegersborg. Daar parkeren we en lopen het gebied in. We blijven daar fotograferen tot maximaal 10:00u.

We krijgen een ontbijtpakket mee van het hotel.

Hierna gaan we terug naar het hotel en kunnen er ook lunchen of dat doen we onderweg ergens. Voor liefhebbers is er nog een natuurgebied waar ook zeearenden en bruine kiekendieven actief zijn.

Daar gaan we een bezoek brengen. Halverwege de middag gaan we via ons hotel de overigen deelnemers ophalen en rijden we weer naar Jaegersborg waar we de edelherten zullen volgen en vastleggen. Wederom na zonsondergang gaan we terug naar ons hotel. Eten kunnen we dan onderweg doen.


Dag-5

We vertrekken rond 5:45 richting Jaegersborg. Daar parkeren we en lopen het gebied in. We blijven daar fotograferen tot maximaal 10:00u.

We krijgen een ontbijtpakket mee van het hotel.

Daarna gaan we terug naar het hotel en daar kunnen we ook weer lunchen of we doen dit onderweg.

In de middag vertrekken we rond 15:00u richting Jaegersborg en dan lopen we weer het gebied in.

Hier blijven we wederom fotograferen tot zonsondergang om 19:30u.

Daarna gaan we gezamenlijk weer terug naar de parkeerplaats en naar ons hotel. Eten kunnen we dan onderweg doen.

Als het een heldere avond is, gaan we de Melkweg fotograferen.


Dag-6

We vertrekken rond 5:45 richting Jaegersborg. Daar parkeren we en lopen het gebied in. We blijven daar fotograferen tot maximaal 10:00u.

We krijgen een ontbijtpakket mee van het hotel.  En wederom terug naar ons hotel waar we ook weer zullen lunchen of dat doen we onderweg.

In de middag vertrekken we rond 15:00u weer richting Jaegersborg en dan lopen we weer het gebied in.

Hier blijven we wederom fotograferen tot zonsondergang om 19:30u.

Daarna gaan we gezamenlijk weer terug naar de parkeerplaats en naar ons hotel. Eten kunnen we dan onderweg doen.

Eventueel een tweede poging voor de Melkweg, als het een heldere avond is.


Dag-7

Nu kunnen we wel in het hotel ontbijten en daarna gaat ieder zijn eigen weg en waarschijnlijk terug naar Nederland.

Of je steekt de brug naar Zweden over, die vlakbij is en gaat zuidelijk naar Falsterbo. Dat is een klein schiereiland waar in deze periode honderden trekvogels zich verzamelen. Die steken, bij gunstige wind, de oostzee over naar de rest van Europa.

In die omgeving en de kuststrook kunnen zich dan ook veel vogels ophouden zoals: kraanvogels, zeearenden, rode wouwen, wilde zwanen etc.

En sowieso kunnen in dit deel al veel verschillende zangvogels, zoals pestvogels, kramsvogels, klapeksters, kruisbekken etc zitten.

Twee jonge edelhertmannetjes lopen keurig achter elkaar door het hoge gras.

Als je goed kijkt zie je dat hun geweien net 'geveegd' zijn. De basthuid is al los en er is bloed te zien.

De damherten lopen er hier ook heel mooi bij. 

Flinke groepen hindes en ook groepen met mannetjes, zoals op deze heuvel.

Dit edelhert lag eerst in de schaduw, maar na een tijdje wachten, kwam hij vanzelf in het zonnetje te liggen.

Gewoon geduld hebben en opeens staat hij dan op en komt in actie.

Een edelhert checkt zijn rivalen.

Hij staat rustig op de uitkijk en wij zitten tussen de bomen te wachten op wat komen gaat.....

Ook deze foto is niet gecropt en geschoten met 500mm op full frame.


Een kleine impressie van wat je te wachten staat in Denemarken...

Damherten nemen een kijkje bij een liggend edelhert.

Een paar damherten met kalfjes.

Links, een edelhert op de uitkijk.


Het edelhert, rechts, kwam zo dichtbij gelopen, dat ik naar achteren moest om hem nog volledig in beeld te krijgen. Ook dat kan voor komen.

Het voordeel dat we ons in groepjes kunnen opsplitsen is dus handig in dit soort situaties.

De ene groep blijft dichterbij en maakt dit soort foto's en de andere groep neemt meer afstand of concentreert zich bijvoorbeeld op een ander hert.

En soms loopt een edelhert helemaal alleen in een uitgestrekt glooiend veld. 

Dat geeft ook veel mogelijkheden voor 'less is more' foto's.


Wat kost deze fotografiereis?


Prijs per persoon incl. btw € 1.350,- op basis van bezetting van twee personen in een tweepersoonskamer in een hotel, logies en ontbijt.

Na boeking is een aanbetaling van 20% van toepassing. Het resterende bedrag wordt 9 weken voor vertrek gefactureerd.

Als je onder de 18 bent, ontvang je een korting van € 100,- op de reissom. (Leeftijd 12-15 jaar €150,- korting.)

Deelnemers die al eerder een fotografiereis hebben gemaakt via Richard Verroen Nature Photography ontvangen een korting van 10% op de reissom.


- groep   I : zondag 14 t/m zaterdag 20 september

- groep II : zaterdag 20 t/m vrijdag 26 september

(groepsgrootte: max. 16 personen; minimaal 6 personen)


                                                 Wat is wèl en wat is niet inbegrepen?


Inbegrepen:


6 overnachtingen in een hotel in een tweepersoonskamer (met eigen badkamer: wastafel, douche en wc), bezet door twee personen.

- logies en 6x ontbijt.

- toeristenbelasting

- volledige fotobegeleiding met veel individuele aandacht in Jaegersborg

- volledige fotobegeleiding bij een natuurgebied voor vogels (hangt van situatie af)

- uitgebreid leren hoe je landschappen (nog mooier) fotografeert, met groothoeklens en met kleine telelens. 

- uitgebreid leren hoe je dieren (nog mooier) fotografeert. (vogels en zoogdieren)

- uitgebreid leren hoe je de melkweg fotografeert en eventueel het Noorderlicht.

- uitgebreid leren hoe je met filters te werk gaat (lange sluitertijden, grijs- & grijsverloopfilters, polarisatie) en nog mooiere foto's maakt.

- je leert op de diafragma-stand of M-stand te fotograferen, waardoor je alle controle over je beelden krijgt.

- begeleiding/hulp bij je fotoselectie en fotobewerking, indien gewenst.

- mogelijkheid om een Sigma groothoek- en/of telelens uitgebreid gratis te testen; een week lang.

- mogelijkheid om een NiSi filterset met allerlei filters uitgebreid gratis te testen; een week lang.

- mogelijkheid om een Leofoto statief met balhoofd uitgebreid gratis te testen; een week lang.


Niet inbegrepen:


- heen - & terugreis naar Denemarken.  Afstand Duitse grens bij Enschede - hotel Denemarken per auto ca. 810 km (8:30u) volledig over snelweg, of 675km (8:10u) met de veerboot bij Puttgarden. Afstand Antwerpen - hotel Denemarken ca. 1.055km (11:20u) volledig over snelweg of 920km (11:00u) met de veerboot bij Puttgarden.

- eenpersoonskamer toeslag € 275,- indien je graag een kamer voor je alleen wil hebben

- alle lunches en diners. Deze zijn individueel omdat we vaak niet op tijd in het hotel zijn om daar te kunnen eten; we kunnen dan onderweg iets eten. (Indicatie lunch ca. € 210,- als je gebruik maakt van het restaurant bij het hotel, eet je onderweg: ca. € 130,-, maar als je bij fastfood restaurants eet kan het uiteraard nog goedkoper. Indicatie diner ca. € 250,- en afhankelijk waar je eet.)

- drankjes naar eigen behoefte.

- uitgaven van persoonlijke aard

- reis- en annuleringsverzekering.
- vervoer tijdens - en van- & naar de foto-locaties (als je niet met eigen vervoer komt, is er meestal een mogelijkheid om ter plaatse te carpoolen met mede-reizigers, we rijden gezamenlijk daar totaal ca. 550 km).

- Indien we besluiten gebruik te maken van bijvoorbeeld een tolweg o.i.d. is die prijs ook niet inbegrepen. 


Groepsgrootte: max. 16 personen; minimaal 6 personen.

Beschikbare plaatsen:

groep  I:  14

groep II:  14

Een damhertman staat op de uitkijk op een heuvel.

Portret van een sikahert.

Een edelhert burlt in het ruige veld.

Hotel informatie


het hotel waar we verblijven ligt op een rustige plek met veel groen, waar je tot rust komt en een wandeling of fietstocht kunt maken in de directe omgeving. Of je neemt een duik in het zwembad, of je gaat lekker lui in een hangmat in de tuin doorbrengen. 

Alle kamers hebben een eigen badkamer met wastafel, douche en wc en er staan twee losse bedden.

Wat het eten betreft:

Er worden zoveel mogelijk locale gerechten geserveerd, vis en vlees en zoveel mogelijk Deens fruit en Deense groente.

Verder zijn er uitgebreide buffetten met informatie van wat er wordt geserveerd.

Ook wordt er zeer goed rekening gehouden met lactose intolerante mensen en ook voor glutenvrije diëten. Verder kunnen mensen die vegetarisch willen eten of vegans hier ook zeer goed terecht.

Ook de kust ziet er mooi uit, zoals bij deze zonsondergang.


De reis wordt begeleid door natuurfotografen Richard Verroen, Jeremy Verroen en Corné Koopmans.

Meer informatie over Corné: https://www.dagjeindenatuur.nl/corne-koopmans/ en https://www.instagram.com/cornekoopmans/


Welke lens?


Ben je aan het rondkijken naar een andere lens, of wil je er eentje bij hebben?

Omdat ik Sigma Benelux Brand Ambassador ben, heb ik de mogelijkheid om voor de deelnemers Sigma lenzen mee te nemen, welke je uitgebreid kunt uitproberen.

Een betere test, dan een praktijktest van een hele week is er niet. Dus maak er gebruik van.  Dan weet je hierna meteen welke groothoek of telelens je gaat aanschaffen.

https://www.sigmabenelux.com/nl/objectieven

Statief


Als ambassadeur van Transcontinenta heb ik de beschikking over een zeer allround Leofoto RF 324C statief met LH40 balhoofd.

Dit statief kun je gedurende de hele reis uitgebreid uitproberen. 

Waar krijg je nu die praktijkmogelijkheid?

Nog geen statief en wil je advies? Check deze pagina: Foto Apparatuur

https://www.leofoto.eu/en/camera-tripods.html

Filters


Omdat ik Nisi Ambassadeur ben heb ik de mogelijkheid om voor de deelnemers enkele Nisi filtersets ter beschikking te stellen.

Daarmee kun je gedurende de hele reis leren hoe je moet werken met een filterhouder, compleet met grijsverloop-, polarisatie- en ND filter.

Zo worden je landschapsfoto's veel mooier.

Een voorbeeld en meer uitleg staat op: Waarom NiSi Filters?

Filters / set bestellen: rechtstreeks bij de Benelux importeur met 5% korting bij gebruik van kortingscode:  Richard2408

https://www.nisioptics.at/nl/navigation/e423a21e21d04e8490b0ee2108a10992


Opgeven Edelhertenbronst Fotografiereis


Vul hiernaast het formulier in als je je wil opgeven voor deze fotoreis.

Zet er wel bij om welke reis het gaat en welke groep en eventueel de namen van de personen die ook zullen mee gaan.

Daarna zal ik je alle informatie mailen.


Deelname Edelhertenbronst Denemarken / fotoreis

Het deelnemen aan deze Edelhertenbronst Denemarken / fotoreis is geheel op eigen risico. De organisator(en) kan / kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventueel verlies en/of beschadiging aan apparatuur en/of persoonlijke bezittingen. Volg altijd de aanwijzingen van de begeleider op. Indien de groepsgrootte niet gehaald wordt, heeft de organisatie het recht om de reis te annuleren. De aanbetaling wordt dan teruggestort onder aftrek van boekings- en admin.kosten. Dit geldt tevens als door Covid-19, of overheidsmaatregelen het land niet bereisbaar wordt verklaard. Alle prijzen zijn altijd inclusief btw.

Op alle workshops en fotoreizen zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing.

Abonneer je op de nieuwsbrief Geef je email-adres op en ontvang nieuws en updates
Thank you!
Something went wrong. Please try again.

◆    ◆    ◆


Trefwoorden

Denemarken, Jaegersborg, fotoreis, foto, workshop,fotografiereis, fotograferen, vakantie, landschap, landschapfotografie, landschapsfotografie, hert, edelhert, ree, damhert, sikahert, vos, zeearend, bontekraai, compositie, richardverroen, fotografieworkshop, fotografiereis, reis, fotograferen, kustlandschap, spiegelmeer, herfst, herfstkleuren, fotografie-reis, foto-reis, camera, groothoeklens, ND filter, lerenfotograferen, photography, leren fotograferen, Scandinavië, landscape, dipper, reflection, framing, sunrise, dawn, lightpainting, startrail, denemarkenfotoreis, ndgradualfilter, grijsverloopfilter, polarisatiefilter, lee, nisi, canon, nikon, sony, herfstreis, herfstvakantie, najaarsreis, fuji, sigma, melkweg, melkwegfotografie, milkyway, hogeveluwe, veluwe, burl, burlen, eremitageslottet, hertenfoto, kroondomein, bronst, edelhertenbronst, bronsttijd