Masterclass Landschapsfotografie Herfst Zwitserland oktober 2025
7 dagen vol-pension
groep I: 12 t/m 18 oktober 2025
groep II: 19 t/m 25 oktober 2025
*) Check het overzicht onderaan.
scroll down for the English version
Indian Summer
Voor een Indian Summer naar Amerika?
Dat is helemaal niet nodig; zulke herfstfoto's kun je gewoon in Europa maken.
Wat dacht je van een besneeuwd berglandschap gecombineerd met een herfstpalet aan kleuren?
In het bijzonder: spiegelmeren, bergriviertjes, watervalletjes en ravijnen en dat met allerlei bomen die volop aan het verkleuren zijn?
Dit alles kan allemaal in oktober in de Zwitserse Alpen.
Een fotoreis met landschappen, maar ook met dieren.
Niet alleen landschappen; uiteraard komen we ook genoeg dieren tegen die we zo goed mogelijk proberen vast te leggen. In de afgelopen vier jaar is het zelfs met de groep gelukt om het kleinste uiltje van Europa vast te leggen: de Dwerguil. En verder zien we altijd de Lammergier, Steenarend, Gems, Steenbok, Kruisbek, Zwarte Specht, Groene Specht, Grijskopspecht, Roodbuikwaterspreeuw, Notenkraker, Kuifmees, Zwarte Mees.
Je gaat een week lang op pad onder professionele begeleiding van natuurfotograaf Richard Verroen (Brand Ambassador Benelux voor Sigma lenzen èn voor NiSi filters èn Ambassadeur Transcontinenta) en zijn neef Jeremy Verroen, die je de mooiste plekjes laten zien en je leren hoe dit alles ook het mooist kunt vastleggen.
Kortom: voldoende inspiratie, tijd èn aandacht om de mooiste foto's te kunnen maken.
In de 3e en in de 4e week van oktober heb je deze kans. Dan wordt er twee keer, een week lang, een Masterclass gegeven en je hebt dus keus uit twee data.
7 Dagen met 6 overnachtingen vol-pension in een klein rustig gelegen hotelletje en dus 5 dagen lang van 's morgens tot 's avonds op pad om te fotograferen.
Datum: groep I : zondag 12 t/m zaterdag 18 oktober.
groep II : zondag 19 t/m zaterdag 25 oktober.
(groepsgrootte: max. 10 personen; minimaal 5 personen)
Je hoeft alleen nog maar je heen-en terugreis zelf te regelen. En ook daarbij kun je hulp krijgen.
Van mooi geel gekleurde Lariksbossen tot kale bergen die spiegelen in meren, alles komt aan bod.
De Lariks is de enige naaldboom die geel wordt en in combinatie met een meertje, geeft dat mooie spiegelingen.
Gemaakt met: Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art, NiSi S6 filterhouder met Landscape Polarisatiefilter,
NiSi Soft Nano IR GND2, 2 stops grijsverloopfilter en Leofoto Summit LM 324-CL statief met NB40 kop.
Het hotel is ook per trein of per vliegtuig/trein bereikbaar. Wij gaan daarna met eigen auto op pad.
Kom je niet met eigen vervoer, dan zijn er altijd voldoende mensen tijdens de Masterclass die je mee kunnen nemen. (De afstanden vallen erg mee.)
De reis is niet zwaar: we verplaatsen ons telkens per auto en lopen dan een klein stuk. Je loopt dus nooit lang met zware foto-apparatuur te slepen en je kunt alles mee nemen en in de auto laten.
Apparatuur: spiegelreflex- en systeem-camera's (mirrorless) genieten de voorkeur of anders een camera waarbij je voldoende zelf kunt instellen.
De reis is geschikt voor alle soorten fotografen en bestaat dan ook vaak uit beginnende tot en met geroutineerde fotografen. Het woord 'Masterclass' houdt in dit geval meer in dat je heel veel vaardigheid gaat opdoen met fotograferen. In één week doe je zo veel ervaring op, waar je zelf jaren voor nodig zou hebben.
Iedereen krijgt de aandacht die hij/zij nodig heeft/wenst en na afloop weet je precies hoe je een landschap heel mooi kunt fotograferen. Je zult naar huis gaan met een hele reeks mooie landschap- en hopelijk ook dierenfoto's. En je leert om op de M-stand of de Diafragmavoorkeur-stand te fotograferen.
Toelichting:
De fotoreis wordt gehouden in het meest ruige deel van de Alpen, in het kanton Graubünden en het is hier ook dun bevolkt. Toeristen kom je er bijna niet tegen.
Datum: zondag 12 t/m zaterdag 18 of zondag 19 t/m zaterdag 25 oktober.
Je komt op zondag aan, daarna gaan we gedurende vijf dagen elke dag van ‘s morgens vroeg tot eind van de dag op pad, in telkens een verschillend uniek soort landschap. Zaterdag vertrekt iedereen weer.
We komen op hoogten tussen 1.300 en 2.700 meter langs bossen, beekjes vol bemoste keien met gekleurde Lariksen er langs en met op de achtergrond hoge bergen met wat sneeuw. Vooral de Lariks, Esdoorn, Bergberk, Kersenboom, Ratelpopulier of Aspen genaamd en Liguster, kleuren hier erg mooi.
En dit is hèt gebied van de Steenarend en de Lammergier, die we hoogstwaarschijnlijk wel te zien zullen krijgen èn we zitten in de bronsttijd van de Edelherten. Ook Gemzen zijn in deze tijd te zien. En wie weet een Steenbok.
In deze periode is er weinig wind, de vochtigheid is laag en daarom blijven de bladeren en naalden lang aan de bomen zitten en kunnen volledig kleuren, zonder grauw te worden door vocht en schimmels.
En juist door al die herfstkleuren verspreid in het landschap, krijg je veel meer diepte in je foto.
Ook de Alpine-zone staat vol in de herfstkleuren.
Er kan op deze hoogte al makkelijk sneeuw liggen in oktober, maar het kan ook sneeuwvrij zijn. Dat is elk jaar anders.
Er kan zo maar een dagje sneeuw vallen en dan wordt het helemaal magisch. Hier ligt zelfs ijs op de keien in de snel stromende rivier.
Alle ingrediënten zijn aanwezig: een wolkenlucht, bergen met sneeuw, een stromende rivier met keien en alles in herfstkleuren...
Gebruikte Apparatuur:
- Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art
- NiSi S6 filterhouder met Landscape Polarisatiefilter
- NiSi Medium Nano IR GND8, 3 stops grijsverloopfilter
- NiSi IRND64, 6 stops ND filter
- Leofoto Summit LM 324-CL statief met NB40 kop.
Samengevat
Iedereen kan mee met, bij voorkeur, een spiegelreflex- of systeem camera (mirrorless), maar dat is geen vereiste. Deze camera’s hebben nu eenmaal meer instelmogelijkheden.
Naast landschappen komen we uiteraard ook allerlei dieren tegen. Bij de dagindeling staan de mogelijkheden vermeld. Let wel: een dier is onvoorspelbaar en daarom kun je geen garantie krijgen dat je die ook werkelijk (goed) te zien krijgt. Maar er zijn een paar soorten die goed vast te leggen zijn en daar besteden we ook aandacht aan.
We verblijven de hele week in een klein, maar gezellig hotelletje van een Nederlandse eigenaar, waar goed voor ons wordt gezorgd. Elke ochtend maken we bij het ontbijt wel zelf ons eigen lunchpakket klaar, dat we tijdens de tocht op een berghelling zullen gebruiken.
En er is niets mooiers dan op een berg in herfstkleuren lunchen met uitzicht op besneeuwde toppen en wie weet komt er ook nog een Lammergier over.
En als jij je drone mee wil nemen, kan dat uiteraard. Wij gebruiken zelf ook een drone om mooie shots te maken.
‘s Avonds eten we weer in het hotel en kun je daarna met je foto’s aan de slag, als je daar zin in hebt.
De fotobegeleiding is van maandag tot en met vrijdag. Dus aankomen op zondagavond en vertrekken op zaterdagochtend de week er op en dat betekent dan 6 overnachtingen op een kamer naar keuze. Maar je kunt in overleg ook eerder aan komen en langer blijven.
Alle mogelijkheden staan verderop in het prijsoverzicht. Voor 2025 zullen er wat wijzigingen zijn, omdat het hotel momenteel een renovatie ondergaat.
Er is een dagje sneeuw gevallen..
en als er veel bewolking blijft hangen waar de zon tussendoor schijnt, worden de gele lariksen lager op de berghellingen magisch verlicht. Daarom zijn wolken zo belangrijk.
Deze foto is gemaakt met een 70-200mm lens, die zeer geschikt is voor dit soort opnames.
Dreigende lage bewolking en zon...
Juist die dagen dat er bewolking is en het lijkt of er slecht weer op komst is, zijn favoriet bij een goede landschapsfotograaf.
Een cloudgap in de wolkenlucht zorgt ervoor dat de zon een paar plekken in het landschap verlicht.
Met de 70-200 mm lens kun je deze details prachtig vastleggen. Het lijnenspel van de berg vooraan met de lariksen, combineert dan erg goed met de lijnen van de bergkammen in de verte. En voeg daar die mist bij en je hebt een kalenderplaat.
De bewolking komt lager en lager..
en de wind zorgt er voor dat een flauw zonnetje door de bewolking heen komt en de wolken telkens veranderen.
Dit schouwspel wijzigt per minuut en levert schitterende beelden op, bijvoorbeeld bij deze ruïne.
Geschoten met Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sport op Leofoto Summit LM 324 CL statief met NB 40 balhoofd.
Tegenlicht en laaghangende wolken..
waar de zon telkens een nieuw deel verlicht. Dit wijzigt elke paar seconden.
Er staan een paar berghellingen achter elkaar en met de juiste positie vormen deze allemaal lijnen. Daar zoom op ik op in met mijn telelens en maak zo mijn compositie.
De telelens comprimeert deze bergen en daardoor lijkt het alsof ze bijna tegen elkaar staan, terwijl er een enorme afstand tussen elke berg zit. Door het tegenlicht lijkt het wel bijna zwartwit.
Geschoten met Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sport op Leofoto Summit LM 324 CL statief met NB 40 balhoofd.
Is het een zware reis?
Afgezien van het feit dat je van 'vroeg' in de morgen (8:00 u ) tot laat in de middag op pad bent om te fotograferen, is het beslist geen zware reis. Alle plekken zijn goed per auto bereikbaar en echt lange stukken lopen met zware apparatuur komt niet voor. Ook zijn de stukken waar we lopen redelijk vlak en je hoeft dus niet te klimmen. En de auto staat vlakbij. (De jongste deelnemer was 16 en de oudste tot nu toe zelfs 85.)
Je gaat op reis met een groep mensen met hetzelfde doel en dezelfde hobby en geduld als het om fotograferen aan komt. Ook komen we dieren tegen en welke precies te fotograferen zijn en hoe dichtbij we kunnen komen is nooit te voorspellen, houdt daar rekening mee. Maar we besteden wel aandacht aan de dieren die we tegen komen en in het bijzonder zijn we altijd op zoek naar de mooiere soorten, zoals Lammergier, Steenarend, Dwerguil, Waterspreeuw, Kruisbek, Steenbok, verschillende spechtensoorten etc. Er zijn in ieder geval unieke plekken en mogelijkheden.
Elk jaar is weer anders.
Ook de intensiteit van de herfstkleuren is van te voren niet te voorspellen, maar sowieso zijn er mooie herfstkleuren te zien en ook de begaanbaarheid van het terrein is afhankelijk van het weer. Er kan een dagje sneeuw tussen zitten en dat is alleen maar extra mooi. Wat de weersgesteldheid verder betreft, heb ik nog nooit langer dan een half dagje regen gehad in de vele jaren dat ik deze Masterclass geef. En omdat we tussen hoge bergen zitten, wordt slecht weer vaak tegengehouden door de toppen en eventueel is er altijd nog ergens een plek (dal) op te zoeken waar het beter is. Maar het valt me op dat ook hier het klimaat aan het wijzigen is. Kwam het slechte weer voorheen uit het noorden en werd dat tegengehouden door de hoge toppen, zo komt nu al vaker het weer vanuit het zuiden en dat kan wat nadeliger zijn.
De reis is geschikt voor zowel beginnende- als gevorderde fotografen, want iedereen krijgt persoonlijke aandacht om je te kunnen verbeteren. Je leert tevens te fotograferen zonder de automaatstand.
Als je met natuurfotografie bezig bent, is niets voorspelbaar. Je kunt onverwachts 'parels' tegen komen. Als je deze instelling hebt, komt het helemaal goed.
De meest gehoorde opmerking is vaak: 'Wauw, kan ik hier uitgebreid de tijd nemen om te fotograferen, zonder dat iemand zegt dat ik op moet schieten?'
Alle landschapsfoto's op deze pagina zijn gemaakt op de plekken die we aandoen en die kun jij dus ook maken. *)
*) Plaatselijke verordeningen m.b.t. toegankelijkheid van een terrein kunnen wijzigen en ook een lawine of een grondverschuiving kunnen de toegang tot een gebied beperken of zelfs blokkeren.
Wolken, licht en water.
Je camera rustig opstellen, de juiste compositie maken en dan maar wachten....
Wachten tot de zon nog even op die ene berg vol met lariksen in herfstkleuren schijnt, net voordat hij onder gaat....
Tegenlicht en herfstkleuren
de beste ingrediënten voor een mooi plaatje. Vanaf een tegenover gelegen berg zoom ik in met mijn telelens en maak deze compositie. Ik kies voor een smal beekje dat uitgesleten is tussen de bergkammen en juist door het tegenlicht zie je het reliëf van de bergen beter.
De lariksen, die verspreid tussen de bergdennen staan, lichten mooi op en geven extra diepte aan het geheel.
Want niet alleen met een groothoeklens, maar ook met een kleine telelens, kun je heel mooi landschapsfoto's maken. Met een telelens kun je op grote afstand meer een geheel vastleggen, waarbij je gebruikt maakt van het effect dat een telelens alles een beetje in elkaar drukt. Daardoor vallen lijnen beter op en lijken objecten dicht bij elkaar te staan.
Geschoten met Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sport, NiSi S6 filterhouder met NiSi Soft Nano IR GND16, 4 stops grijsverloopfilter op Leofoto Summit LM 324 CL statief met NB 40 balhoofd.
Rotskruiper
Soms heb je het geluk om een rotskruiper voor je lens te krijgen.
Er zitten er best wat eigenlijk, maar meestal hoog tegen een rotswand en als de vleugels niet uit zijn, hebben ze zo'n goede schutkleur, dat je ze nauwelijks ontdekt.
Behalve landschappen, proberen we dit soort mooie vogels uiteraard ook altijd te zoeken en vast te leggen.
Lijnenspel
Een riviertje met verschillende stroomversnellingen en watervalletjes erin, slingert door het landschap en vormt zo een mooi lijnenspel, op zo'n 2.000m hoogte.
In de herfst staan alle bosbesstruikjes op deze hoogte vol in kleur en geven het landschap een mooie rode tint. En de verspreidstaande bergdennen maken het tot een mooi geheel.
Ook hier heb je voldoende tijd om dit alles perfect vast te leggen.
Geschoten met Sigma 24-70mm f/2.8 DG OS HSM Art op Leofoto Summit LM 324 CL statief met NB 40 balhoofd.
Dagindeling
Dag-1
Aankomst Hotel Zwitserland, diner rond 18:30u. Bespreking van het komende weekprogramma.
Dag-2
De dag begint al mooi als je wakker wordt in een heel klein dorpje met uitzicht op een bergmassief in allerlei herfstkleuren. Wellicht zie je de Zwarte Roodstaart, die vaak in de berk naast het hotel, of op de schoorsteen zit te zingen.
Om aan de hoogte te wennen, maken we er vandaag een rustige dag van bij een rivier bij het Nationale Park. Landschappen en met name opnames met water op de voorgrond staan centraal. Maar ook detailopnames van bemoste keien met stroomversnellingen. Deze worden extra mooi icm een grijs- (ND) - en een grijsverloopfilter (ND-gradual). Heb je daar nog weinig ervaring mee of zelfs nog nooit mee gewerkt? Dit is de kans, omdat er demosets mee gaan.
Denk aan een beek vol mooie keien en met lariksen erlangs, die geel kleuren en dan op de achtergrond een imposant bergmassief, met wellicht wat sneeuw op de top.
Rond deze rivier zitten ook veel Grote Gele Kwikstaarten en Roodbuikwaterspreeuwen en die kan je ook vastleggen. In dit dal komen regelmatig de Steenarend en de Lammergier overvliegen. Ook zien we hier veel Kruisbekken en Notenkrakers en soms ook een Zwarte Specht en de Drieteen- en de Grijskopspecht.
Verder kans op Lammergier, Steenarend, Dwerguil, Kuif- en Zwarte Mees, Kruisbek, Notenkraker, Alpenkauw, Raaf, Roodbuikwaterspreeuw, Grote Gele Kwikstaart, Grijskopspecht, Drieteenspecht, Rotskruiper, Gems, Edelhert.
Dag-3
Een mooie merentocht staat op het programma. We rijden door een zeer divers landschap. Van naaldbossen tot kale rotsen bovenop een bergpas, die soms begroeid zijn met gekleurde korstmossen en met verder mooie vergezichten. En daarboven zien we regelmatig een Steenarend en een Lammergier vliegen. Vooral spiegelmeren krijgen de aandacht. Van kleine meertjes met bijna smaragdgroen water tot diepere donkere wateren met spiegelende Lariksbomen er langs. En in de bomen rondom ons zitten Kruisbekken, verschillende spechtensoorten en Notenkrakers en ook de Dwerguil komt hier voor.
We gaan zelfs aardig wat tijd doorbrengen bij één gletsjermeer met diep blauwgroen water in een nauw dal. Erlangs staan veel (gele) lariksen en rondom heb je spiegelingen met (besneeuwde?) bergen.
Lariksen worden geel en oranje en icm besneeuwde bergtoppen leveren die mooie foto's op.
In de middag rijden we via een bergpas door naar een paar spiegelmeertjes met een (besneeuwd) bergmassief op de achtergrond. Daar blijven we de rest van de dag fotograferen.
In 2024 zat er bij dit meertje zelfs een ijsvogel en twee roodbuikwaterspreeuwen. Omdat het dan te laat wordt om nog op tijd voor het diner aan te schuiven, zullen we ergens onderweg moeten eten. Dit diner is dan ook het enige dat buiten het prijsoverzicht valt.
Kans op Notenkraker, Kruisbek, Dwerguil, Sneeuwgors, Alpensneeuwhoen in overgangskleed, Steenarend, Lammergier, Drieteenspecht, Zwarte Specht, Groene Specht, Beflijster, Korhoen, Auerhoen, Roodbuikwaterspreeuw, Alpenheggenmus, Vuurgoudhaan, Gems, Hermelijn en Alpenmarmot.
Dag-4
Vroeg op en bij een adembenemende zonsopkomst staan we ver boven de boomgrens dit schouwspel te fotograferen bij een spiegelmeer met een heel mooi lijnenspel en verder zijn er die dag schitterende vergezichten op meer dan 2.300m hoogte vast te leggen. Denk aan kale rotsen met allerlei gekleurde korstmossen, waterpartijen en besneeuwde toppen op de achtergrond.
De middag besteden we op dezelfde hoogte uitgebreid aandacht aan steile watervallen met kleurige bemoste keien en alpine-landschappen en hopelijk weer een mooie zonsondergang. Wie weet zien we Steenarenden, Lammergieren, Korhoenders, Raven, Waterspreeuwen, Gemzen, Steenbokken of een Hermelijn.
Als we eerder 'uitgefotografeert' zijn of het te koud wordt, kunnen we eind van de middag afdalen en is er een plek waar verschillende loofbomen (o.a. ratelpopulier en esdoorn) goed in kleur staan. Deze gaan we fotograferen bij een laag staande zon en er is ook uitzicht op het Nationaal Park. Vanaf dit punt kun je een mooi lijnenspel van de bergkammen vastleggen en hopelijk is er wat laaghangende bewolking voor extra sfeer.
Kans op Steenarend, Lammergier, Roodbuikwaterspreeuw, Rode Wouw, Torenvalk, Alpenmarmot, Alpenkauw, Hermelijn, Korhoen, Raaf, Graspieper, Waterpieper, Kramsvogel, Grote Lijster, Sneeuwgors, Notenkraker, Alpenheggenmus, Alpensneeuwhoen, Gems en Steenbok.
Dag-5
Vandaag gaan we via een route met mooie vergezichten en stijle kloven een bergpas-route rijden.
Landschapsfotografie komt vooral in de ochtend ruimschoots aan de beurt met een paar stops onderweg. Speciaal op die plekken kijk je mooi de diepte in vanaf een hoog standpunt. Daar zijn zowel met de groothoeklens, als met de kleine telelens hele mooie foto's te maken.
En ook met een drone kun je hier schitterende opnames maken.
In de middag komen dierenfotografie-liefhebbers aan hun trekken, omdat we Lammergieren en Steenarenden op ooghoogte gaan fotograferen in een sneeuwlandschap op ruim 2.700m hoogte. Daar komen ook alpensneeuwhoen, alpenheggenmus, alpenkauw, hermelijn, gems en de Steenbok voor...
Eind van de middag bij het afdalen hebben we dan kans om gemzen en steenbokken te zien en wie weet kunnen we ze fotograferen.
Het blijven natuurlijk wel dieren en die zijn onvoorspelbaar.
En voor 'niet-vogelfotografen', is er op deze enorme hoogte ook genoeg landschap te fotograferen, maar die roofvogelkans is hier wel uniek.
Mocht er erg veel sneeuw liggen, dan is landschapsfotografie zeer beperkt. Want door de sneeuw kun je gaten en spleten niet zien en dan zou het gevaarlijk worden.
Kans op Zwarte Specht, Rotskruiper, Steenarend, Lammergier, Beflijster, Groene Specht, Roodbuikwaterspreeuw, Grote Gele Kwikstaart, Notenkraker, Kruisbek, Grijskopspecht, Drieteenspecht, Alpensneeuwhoen, Alpenheggenmus, Sneeuwgors, Dwerguil, Blauwe Rotslijster, Alpenmarmot, Gems, Steenbok, Hermelijn en Edelhert.
Wil je ook een keer voornamelijk de lammergier en de steenarend fotograferen? Dan is deze winterfotoreis wellicht ook iets voor je: https://www.richardverroen.com/lammergieren-gemmipas-fotografiereis-zwitserland
Dag-6
Vandaag gaan we weer de hoogte in met mooie vergezichten. We gaan zelfs tot op 2.700m spiegelmeren vastleggen. De slingerende weg er naartoe is al adembenemend. Bijna bij elke bocht zou je willen stoppen om te fotograferen, zo bijzonder is het uitzicht.
Daarna zijn er prachtige herfst alpine-weiden en meertjes met pluisgras en gele lariksbossen, goudgele bergberken en ratelpopulieren ('Aspens') met blauwe smeltwater rivieren en veel watervallen en gletsjers vast te leggen. En dat met sneeuwtoppen en gletsjers aan je horizon. Ook hier vliegt de steenarend en de lammergier regelmatig over en zien we vaak raven en gemzen en ook lopen hier hermelijnen en steenbokken. De notenkraker is hier vaak goed vast te leggen.
Kans op Steenarend, Lammergier, Notenkraker, Kruisbek, Kuif - en Zwarte Mees, Roodbuikwaterspreeuw, Grote Gele Kwikstaart, Gems, Graspieper, Waterpieper, Alpenheggenmus, Steenbok, Alpenmarmot, Hermelijn.
Dag-7
Na het ontbijt, vertrek uit het hotel en terug naar huis. Of je blijft op eigen gelegenheid als je verlengd hebt.
De begroeiing is dor geworden en juist door de combinatie van gekleurde pollen en een bergkam met een meer, krijg je diepte.
Gemaakt met: Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art, NiSi S6 filterhouder met Landscape Polarisatiefilter, NiSi Soft Nano IR GND16, 4 stops grijsverloopfilter en Leofoto Summit LM 324-CL statief met NB40 kop.
Door de smeltwater riviertjes zijn flink wat stronken meegesleurd. Deze kun je als voorgrond gebruiken, waardoor je een uniek geheel krijgt.
Gemaakt met: Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art, NiSi S6 filterhouder met Landscape Polarisatiefilter, NiSi Soft Nano IR GND16, 4 stops grijsverloopfilter en Leofoto Summit LM 324-CL statief met NB40 kop.
Eén van de nieuwe plekken die voor 2025 op het programma staat. En er zijn nog veel meer spiegelmeertjes met lariksen en besneeuwde toppen....
Gemaakt met: Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art, NiSi S6 filterhouder met Landscape Polarisatiefilter, NiSi Soft Nano IR GND16, 4 stops grijsverloopfilter en Leofoto Summit LM 324-CL statief met NB40 kop.
Maak je compositie...
en wacht tot de zon ondergaat.
Bij elke fotoplek nemen we uitgebreid de tijd om mooie foto's te maken.
Hier schijnt het laatste zonlicht op het bergmassief dat spiegelt in een klein meertje.
Zeldzaam Alpenglow.
Heel heel af en toe krijgen we het meest bijzondere licht te zien, net na of tijdens zonsondergang: Alpen Glow.
Hierbij weerkaatst het zonlicht via de wolken tegen de bergtoppen. Een adembenemend mooi en zeldzaam schouwspel dat je nooit meer zult vergeten.
Gemaakt met: Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art, NiSi S6 filterhouder met Landscape Polarisatiefilter, NiSi Medium Nano IR GND8, 3 stops grijsverloopfilter en Leofoto Summit LM 324-CL statief met NB40 kop.
Wolken en ochtendlicht i.c.m. herfstkleuren; het kan niet beter.
Geschoten met Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sport op Leofoto Summit LM 324 CL statief met NB 40 balhoofd.
Een smeltwaterbeekje op 2.200m hoogte, loopt als een lijn door het landschap.
Geschoten met Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sport op Leofoto Summit LM 324 CL statief met NB 40 balhoofd.
Melkweg/Nachtfotografie:
Er zijn een paar heel mooie locaties die zeer geschikt zijn voor nachtfotografie en lightpainting. De Melkweg is hier erg goed vast te leggen.
Voorwaarden is wel dat er geen maan is, omdat je anders veel te weinig sterren ziet door het felle maanlicht. Dus indien het een heldere (maanloze) nacht is, gaan we dit ook zeker doen, voor de liefhebbers.
We zitten in het ruigste en dunbevolkste deel van Zwitserland en lichtvervuiling is er 'zo goed als niet'.
Het meest geschikt hiervoor is een lichtwaardige groothoeklens; dus bijvoorbeeld een f/2.8 lens.
In 2024 konden we hier zelfs het Noorderlicht fotograferen...
Deze foto is gemaakt met de Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art op een Leofoto Summit LM 324-CL statief met Leofoto NB 40 balhoofd.
Dit is ook de kans om ook kennis te maken met ‘lightpainting’.
Wat dat is, zie je op de foto van de melkweg hiernaast.
Hij is bijna recht omhoog gemaakt tussen de lariksen en dennen door. Vervolgens hebben we de bomen rondom ter plaatse extra belicht.
Dit is een voorbeeld van creatief met nachtfotografie om gaan. En zo zijn er nog wel meer mogelijkheden van deze vorm van nachtfotografie te bedenken.
Deze foto is gemaakt met de Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art op een Leofoto Summit LM 324-CL statief met Leofoto NB 40 balhoofd. De bomen zijn d.m.v. lightpainting opgelicht.
Filters:
Heb je filters zoals een polarisatie filter, een ND (grijs) filter en de allerbelangrijkste: een ND-Gradual (grijsverloop) filter?
Neem deze mee, want juist daarmee kun je prachtige foto’s maken. Door de bijzondere wolken in dit gebied kun je unieke beelden krijgen als je deze mooier kunt belichten door gebruik te maken van een filter. Want juist door een grijsverloopfilter krijg je een foto die veel meer in balans is. Je voorgrond wordt niet onderbelicht en je lucht wordt niet overbelicht met dit type filter. Elke landschapsfoto op deze pagina is gemaakt met een grijsverloopfilter.
En heb je geen filters, of wil je juist leren hoe je er mee moet werken of wil je tips? Dit is de perfecte mogelijkheid; Jeremy en Richard gebruiken nooit anders en hebben hier veel ervaring mee. Er gaan zelfs een paar demo NiSi filtersets mee die je, in overleg, kunt gebruiken.
Een betere test van een week lang is er niet, als je zou besluiten om filters aan te schaffen.
Wil je hier meer over weten? Voorbeelden van filtergebruik en het resultaat staan op: Waarom NiSi Filters?
Filters / set bestellen: rechtstreeks bij de Benelux importeur met 5% korting*) bij gebruik van kortingscode: Richard2408
https://www.nisioptics.at/nl/navigation/e423a21e21d04e8490b0ee2108a10992
*) De korting geldt niet op gloednieuw geïntroduceerde producten; 3 maanden na lancering is de korting wèl van toepassing.
Ruig verlaten landschap
Dit deel van Zwitserland is verlaten in het najaar; toeristen zijn er niet.
Als we over bergpassen en kleine weggetjes rijden, zijn we vaak de enigen.
En bij het afdalen van zo'n hoog punt komen we langs dit fantastisch mooie landschap. En dan brengt een 70-200 mm lens uitkomst, want er vlakbij komen is te gevaarlijk en bijna niet te doen.
Inzoomen dus en het late najaarszonnetje zijn werk laten doen met al die schaduwen. Hierdoor krijg je perfect het reliëf in het landschap te zien.
Gemaakt met: Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sport op een Leofoto Summit LM 324-CL statief met Leofoto NB 40 balhoofd.
Een eenzame lariks..
weet te overleven op de kale rotsen heel hoog in de Alpen waar verder nauwelijks nog bomen groeien. Er is ook al sneeuw gevallen, waardoor het geheel nog beter uitkomt.
Ik zoom in met mijn telelens en gebruik de verticale/portretstand om de contouren van de berg, die een mooi lijnenspel vormen, te gebuiken in mijn compositie. Dat ga jij ook leren te zien en te fotograferen.
Geschoten met Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sport op Leofoto Summit LM 324 CL statief met NB 40 balhoofd.
Besneeuwde bergtoppen en herfstkleuren..
de mooiste combinatie, omdat de sneeuw en de berg mooi contrasteren tegen de gele bladeren.
Door hiervoor mijn telelens te gebruiken, maak ik gebruik van het effect dat je bij een telelens krijgt: door de vergroting lijken alle verschillende afstanden 'in elkaar gedrukt te worden'. Daardoor lijkt het of de bladeren heel dicht op de berg staan, terwijl er een enorme afstand tussen zit.
Geschoten met Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sport op Leofoto Summit LM 324 CL statief met NB 40 balhoofd.
Spiegelmeertjes
hier krijg je nooit genoeg van. Een blauwgroen smeltwatermeertje met op de oever allemaal lariksen vol in herfstkleuren en op de achtergrond een mooi gebergte met sneeuw op de top.
Komende Masterclass zal ook deze nieuwe locatie op het programma staan.
Je kunt langs de gehele oever mooie foto's maken. En er is een locatie met nog zo'n mooi meertje, waarbij liefhebbers zelfs een level hoger kunnen.
En wil je vogels fotograferen? Dat kan ook, want in 2024 zat er een paartje waterspreeuwen en een ijsvogel bij dat meertje.
Gemaakt met: Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art, NiSi S6 filterhouder met Landscape Polarisatiefilter, NiSi Soft Nano IR GND16, 4 stops grijsverloopfilter en Leofoto Summit LM 324-CL statief met NB40 kop.
Apparatuur aanschaffen?
Ben je van plan om nog apparatuur aan te schaffen? Bijvoorbeeld een statief, want juist dat is heel belangrijk: gebruik geen klein gammel statief waarvan de poten met elkaar verbonden zijn, dat werkt gewoon niet.
Nu kun je ook Leofoto statieven en statiefkoppen via mijn webshop kopen.
En wil je advies over deze statieven? Stuur me even een bericht.
Webshop: https://www.richardverroen.shop/store/Statieven-c179149253
Wil je meer weten over bijvoorbeeld een statief, een lens of welke accu of geheugenkaart je nodig hebt? Check even de tips op:
En wil je weten waarom je met een filter een mooiere foto krijgt of ben je van plan om filters aan te schaffen?
Lees meer op:
Filters / set bestellen: rechtstreeks bij de Benelux importeur met 5% korting bij gebruik van kortingscode: Richard2408
https://www.nisioptics.at/nl/navigation/e423a21e21d04e8490b0ee2108a10992
De korting geldt niet op gloednieuw geïntroduceerde producten; 3 maanden na lancering is de korting wèl van toepassing.
Verdere info
Elke avond bespreken we hoe de volgende dag er uit ziet en of we dagen moeten verschuiven ivm het weer.
Dit is ook de perfecte week om niet meer op de automaatstand te fotograferen. Je leert op de diafragma-stand of M-stand te fotograferen, waardoor je alle controle over je beelden krijgt. En je leert met verschillende soorten licht om te gaan en hoe je een mooie compositie krijgt.
Tevens is er de mogelijkheid om je foto’s te bewerken en daar kan je ook hulp bij krijgen. En ook bespreken van je foto's in de avond, om de dag erop een nog mooier resultaat te krijgen, is mogelijk.
Haal het meeste uit je RAW-file bij bewerking in Photoshop of Lightroom.
Je kunt per auto (voorkeur), trein of per vliegtuig naar het hotel. En indien je geen vervoer hebt, valt er wel iets te regelen. Laat dat dan even weten.
Het hotel is vanaf het station, in de nabijgelegen grotere plaats Scuol, met een bus goed bereikbaar. Het is geen superluxe hotel, maar juist een klein eenvoudig hotel in een klein plaatsje. De kamers zijn netjes, het eten is perfect (ook vegetarisch) en er wordt goed voor ons gezorgd door personeel dat ook nog eens Nederlands spreekt en de bergen goed kent.
De groep deelnemers bestaat uit minimaal 5 en maximaal 10 personen, waardoor je dus alle aandacht krijgt.
De reis is geschikt voor zowel beginnende - als gevorderde fotografen. Iedereen krijgt alle dagen persoonlijke aandacht om je te verbeteren.
We komen via verlaten wegen door schitterende landschappen met veel vergezichten.
Zowel met je groothoek- als met een 70-200 mm lens kun je hier heel goed uit de voeten.
Deze foto is gemaakt met een 70-200 mm lens tijdens het laatste uur daglicht met een 'cloudgap'. Door gaten in het wolkendek zal de zon spotlicht effecten creëren in het landschap, waardoor je een magische belichting krijgt. Juist de bewolking hier geeft mogelijkheden tot unieke beelden.
Meer foto's bekijken?
Veel meer voorbeeldfoto's staan op onderstaande link:
https://www.richardverroen.com/swiss-alps#1
https://www.richardverroen.com/alpen-per-drone-alps-per-drone
En kijk mee achter de schermen bij de Masterclass inclusief een video op: making of
Een berghelling met bergdennen en lariksen.
Als de helling in de schaduw komt te staan en de zon schijnt opeens door de wolken, op een groepje bomen ervoor aan het water, krijg je dit magische effect.
Gemaakt met: Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sport op een Leofoto Summit LM 324-CL statief met Leofoto NB 40 balhoofd.
Een smeltwatermeertje met lariksen en dennen erlangs. En opeens komt de zon even door de wolken heen ...
Geduld wordt beloond.
In het ruige landschap op grote hoogte kunnen van de bomen, alleen nog lariksen overleven.
Deze bomen kunnen de ijle lucht en de koude trotseren en laten hun naalden ook vallen in de herfst, zodat een pak sneeuw ze niet om laat slaan.
En als dan het licht mooi op zo'n rotsrichel staat, komen deze bomen nog mooier uit.
Gemaakt met: Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sport op een Leofoto Summit LM 324-CL statief met Leofoto NB 40 balhoofd.
Wat kost de reis 7 dagen in de Alpen:
Hieronder staat de prijs van de complete reis per persoon incl. btw en deze is afhankelijk van de gekozen kamer. Er is rekening gehouden met soloreizigers, omdat veel deelnemers een kamer voor zich alleen willen. Maar je kunt er ook voor kiezen om samen met iemand op een kamer te gaan.
Als er bij 'beschikbaarheid' een *) staat, check dan ook even de tekst verder naar beneden bij 'Extra informatie hotelkamers'.
Type kamer
a - 1 persoon in een eenpersoonskamer met wastafel. (douche en wc direct op de gang)
b - 1 persoon in een tweepersoonskamer met wastafel. (douche en wc direct op de gang)
c - 1 persoon in een tweepersoonskamer incl. wastafel en douche. (wc direct op de gang)
d - 2 personen in een tweepersoonskamer incl. wastafel (douche en wc direct op de gang)
e - 2 personen in een tweepersoonskamer incl. wastafel en douche. (wc direct op de gang)
f - 2 personen in een luxe tweepersoonskamer incl. wastafel, douche, wc en tv
g- 1 persoon in een luxe tweepersoonskamer incl. wastafel, douche, wc en tv
h - 2 personen in een luxe tweepersoonskamer incl. wastafel, douche, wc
Per persoon / aantal kamers beschikbaar
a - € 1.445,- / niet meer beschikbaar
b - € 1.645,- / 2 groep I / 0 groep II
c - € 1.695- / 2 groep I / 1 groep II
d - € 1.285,- / 2 groep I / 0 groep II
e - € 1.310,- / 2 groep I / 1 groep II
f - € 1.420,- / niet meer beschikbaar
g - € 1.720,- / niet meer beschikbaar
h - € 1.420,- / 0 groep I / 1 groep II
- groep I : zondag 12 t/m zaterdag 18 oktober
- groep II : zondag 19 t/m zaterdag 25 oktober
Na boeking is een aanbetaling van 30% van toepassing. Het resterende bedrag wordt 8 weken voor vertrek gefactureerd.
Als je onder de 18 bent, ontvang je een korting van € 100,- op de reissom. (Leeftijd 12-15 jaar €150,- korting.)
Deelnemers die al eerder een fotografiereis hebben gemaakt via Richard Verroen Nature Photography ontvangen een korting van 10% op de reissom.
Wat is wèl en wat is niet inbegrepen?
Inbegrepen:
- alle ontbijt, lunch en 5 x diner in het hotel, dus volpension (op één dag na). (je maakt zelf je lunchpakket klaar tijdens het ontbijt en één keertje zullen we onderweg moeten dineren).
- 6 overnachtingen op een kamer naar keuze. (Er zijn ruime schone badkamers op de gang met wc en douche; wil je liever een kamer met douche en wc? Of een kamer voor jou alleen? Dat is mogelijk, kijk hierboven.) [Dit gaat wijzigen i.v.m. renovering van het hotel, waardoor er t.z.t meer kamers met alle badkamervoorzieningen zullen komen.]
- volledige fotobegeleiding van maandag t/m vrijdag met veel individuele aandacht.
- uitgebreid leren hoe je landschappen (nog mooier) fotografeert, met groothoeklens en met kleine telelens.
- uitgebreid leren hoe je dieren (nog mooier) fotografeert. (vogels en zoogdieren)
- uitgebreid leren hoe je de melkweg fotografeert en eventueel het Noorderlicht.
- uitgebreid leren hoe je met filters te werk gaat (lange sluitertijden, grijs- & grijsverloopfilters, polarisatie) en nog mooiere foto's maakt.
- je leert op de diafragma-stand of M-stand te fotograferen, waardoor je alle controle over je beelden krijgt.
- begeleiding/hulp bij je fotoselectie en fotobewerking in de avond; indien gewenst.
- mogelijkheid om een Sigma groothoek- en/of telelens uitgebreid gratis te testen; een week lang.
- mogelijkheid om een NiSi filterset met allerlei filters uitgebreid gratis te testen; een week lang.
- mogelijkheid om een Leofoto statief met balhoofd of schommelkop uitgebreid gratis te testen; een week lang.
Niet inbegrepen:
- heen - & terugreis naar Zwitserland. ( afstand Amsterdam - hotel Zwitserland ca. 960 km; afstand Arnhem Duitse grens - hotel Zwitserland ca. 830 km; afstand Antwerpen - Hotel Zwitserland ca. 880 km) Je kunt er ook per trein komen.
- één diner (omdat we te laat terug zullen zijn in het hotel en dus ergens onderweg gaan eten; kosten ca. CHF 25,-)
- € 25,- toeristenbelasting
- uitgaven van persoonlijke aard
- drankjes naar eigen behoefte.
- reis- en annuleringsverzekering.
- vervoer tijdens - en van- & naar de foto-locaties (als je niet met eigen vervoer komt, is er meestal een mogelijkheid om ter plaatse te carpoolen met mede-reizigers, we rijden gezamenlijk daar totaal ca. 550km).
- Indien we besluiten gebruik te maken van bijvoorbeeld een ski-lift, tolweg o.i.d. is die prijs ook niet inbegrepen. Er kan daardoor ca. € 25,- bijkomen.
- Autobahn tolvignet voor Zwitserland (€44,-/jaar) of Oostenrijk (ca.€12,40/10 dagen), afhankelijk van je autoroute. (o.a. te koop bij de ANWB)
(We rijden in Zwitserland in die week niet over autosnelwegen/tolwegen, dus je hebt géén Zwitserland Vignet nodig, tenzij je vanuit Nederland / België door Zwitserland naar ons hotel rijdt, i.p.v. via Oostenrijk. De kortste route is via Oostenrijk.)
Datum: groep I : zondag 12 t/m zaterdag 18 oktober
groep II : zondag 19 t/m zaterdag 25 oktober
(groepsgrootte: max. 10 personen; minimaal 5 personen)
Je hoeft alleen nog maar je heen-en terugreis zelf te regelen. En ook daarbij kan je geholpen worden.
Nog beschikbare plaatsen voor:
groep I: 4 personen; deze reis gaat door
groep II: 4 personen; deze reis gaat door
Aanmelden of voor meer informatie: verroenphotography@gmail.com
Of gebruik het formulier verder onderaan.
Extra informatie hotelkamers:
Er is keus uit: een eenpersoons- of een tweepersoonskamer. Elke tweepersoonskamer heeft twee losse bedden, die ook uit elkaar staan (of uit elkaar te zetten zijn). Uiteraard kun je ook alleen op een kamer en ook met douche en met wc. Er zijn verschillende kamertypes beschikbaar. Wie het eerst boekt, heeft ook de meeste keus.
Voor 2025/26 ondergaat het hotel momenteel een renovatie en daardoor zullen er t.z.t. meer kamers met alle badkamervoorzieningen beschikbaar komen.
Indien er veel deelnemers zijn en nog maar weinig kamers, zie je hieronder welke kamers nog beschikbaar zijn:
groep I: nog keus. Kamer A, F, G en H zijn wel al volgeboekt en niet meer beschikbaar*).
Een vrouw heeft zich opgegeven die graag kamertype D met iemand wil delen in groep I of II, de week maakt niet uit..
groep II: nog keus. Kamer A, B, D, F en G zijn wel al volgeboekt en niet meer beschikbaar. *) Er is één (luxe) kamertype H toegevoegd voor twee personen, omdat deze net gerenoveerd en klaar is.
Een vrouw heeft zich opgegeven die graag kamertype D met iemand wil delen in groep II.
Spiegelmeren
Ook kale rotsen boven de boomgrens geven, in combinatie met een meertje, mooie spiegelingen.
Omdat er verschillende soorten gesteenten in dit massief zitten, vormen deze met de schaarse begroeiing een prachtig gekleurd lijnenspel.
Gemaakt met: Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art, NiSi S6 filterhouder met Landscape Polarisatiefilter, NiSi Soft Nano IR GND16, 4 stops grijsverloopfilter en Leofoto Summit LM 324-CL statief met NB40 kop.
Hermelijn in winterkleed
Het is een landschapsreis, maar we komen ook dieren tegen...
Deze hermelijn was al in zijn wintervacht. Hierbij kleurt de bruine vacht geheel wit, m.u.v. het zwarte staartpuntje.
Melkweg
Ook de Melkweg is goed vast te leggen.
Er is hier geen lichtvervuiling. Als er een heldere nacht zonder maan is, zullen we ook deze fotograferen.
You can also make a perfect capture of the milky way.
Light Painting
Ook leren we hoe je 'Light Painting' gebruikt i.c.m. de sterrenhemel.
You can also do some light painting.
There is no light pollution in this part of the Alps. If people want to do this, we will be out in the evening on a clear moonless night.
Soms lukt het om de Dwerguil in zijn natuurlijke omgeving mooi vast te leggen, zoals hier in een oude lariks.
Behalve de zwarte-, de kuif-, de pimpel- en de koolmees, komt deze staartmees ook veel voor in de Alpen.
Welke lens?
Ben je aan het rondkijken naar een andere lens, of wil je er eentje bij hebben?
Omdat ik Sigma Benelux Brand Ambassador ben, heb ik de mogelijkheid om voor de deelnemers Sigma lenzen mee te nemen, welke je uitgebreid kunt uitproberen.
Een betere test, dan een praktijktest van een hele week is er niet. Dus maak er gebruik van. Dan weet je hierna meteen welke groothoek of telelens je gaat aanschaffen.
Statief
Als ambassadeur van Transcontinenta heb ik de beschikking over een zeer allround Leofoto RF 324C statief met LH40 balhoofd en PG-1 schommelkop.
Dit statief kun je gedurende de hele reis uitgebreid uitproberen.
Waar krijg je nu die praktijkmogelijkheid?
Nog geen statief en wil je advies? Check deze pagina: Foto Apparatuur
Nu kun je ook Leofoto statieven en statiefkoppen via mijn webshop kopen.
Webshop: https://www.richardverroen.shop/store/Statieven-c179149253
Filters
Omdat ik Nisi Ambassadeur ben heb ik de mogelijkheid om voor de deelnemers enkele Nisi filtersets ter beschikking te stellen.
Daarmee kun je gedurende de hele reis leren hoe je moet werken met een filterhouder, compleet met grijsverloop-, polarisatie- en ND filter.
Zo worden je landschapsfoto's veel mooier.
Een voorbeeld en meer uitleg staat op: Waarom NiSi Filters?
Filters / set bestellen: rechtstreeks bij de Benelux importeur met 5% korting*) bij gebruik van kortingscode: Richard2408
https://www.nisioptics.at/nl/navigation/e423a21e21d04e8490b0ee2108a10992
*) De korting geldt niet op gloednieuw geïntroduceerde producten; 3 maanden na lancering is de korting wèl van toepassing.
Opgeven Fotografiereis
Vul hiernaast het formulier in als je je wil opgeven voor deze fotoreis.
Zet er wel bij om welke reis het gaat en welke groep en eventueel de namen van de personen die ook zullen mee gaan.
Daarna zal ik je alle informatie mailen.
Deelname Masterclass / fotoreis
Het deelnemen aan deze Masterclass / fotoreis is geheel op eigen risico. De organisator(en) kan / kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventueel verlies en/of beschadiging aan apparatuur en/of persoonlijke bezittingen. Volg altijd de aanwijzingen van de begeleider op. Indien de groepsgrootte niet gehaald wordt, heeft de organisatie het recht om de reis te annuleren. De aanbetaling wordt dan teruggestort onder aftrek van boekings- en admin.kosten. Dit geldt tevens als door Covid-19, of overheidsmaatregelen het land niet bereisbaar wordt verklaard. Alle prijzen zijn altijd inclusief btw.
Op alle workshops en fotoreizen zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing.
◆ ◆ ◆
English version
Wanna make nice landscape pictures in the Swiss Alps? Join the Masterclass.
Particularly ‘mirror lakes’, mountain streams and canyons with lots of trees in full fall foliage, will be photographed.
One week at the most beautiful spots in the Swiss Alps with a pro-photographer and you will improve your way of seeing and also capturing landscapes you never did before.
The Masterclass is taught in the most rough part of Switzerland with almost no tourists.
We will be at altitudes from 1.400 meters to 2.700 m/ 4.500 feet to 8.860 feet.
So we will have nice streams with lots of Larch treesin full fall colors with snow capped mountains in the background, the Alpinezone with almost no trees and lots of low vegetation and also a landscape with just rocks and snow.
This is the home base of the Bearded Vulture, Alpine Marmot, Golden Eagle, Crossbill, Dipper, Chamois, Raven, Capricorn, Black Woodpecker and Nutcracker to mention a few.
Because here is almost no wind and humidity is low, mold will not affect the leaves or needles and they will be in full fall color on trees and bushes.
Especially the Larch tree, Aspen, Birch, Beech,Cherry, Black Cherry and Blueberry are very nice.
What does the week look like?
Day-1
Arrival at the hotel, dinner.
Day-2
To get used to the altitude, we will have a nice day at a small stream with lots of water rapids together with larch trees and mountains in the background.
Day-3
We will visit some lakes and we will pass beautiful landscapes and as we go higher, the vegetation will be less. Lakes with Larch trees reflecting in the water. Bluegreen water and lakes with deep dark water.
First there are nice larch trees, than just bush with lots of boulders with all sorts of moss on it and then we have a nice few at some lakes and snow capped mountains.
In the afternoon we will drive over a nice mounatain pass and visit some beautiful mountain lakes with lots of yellow coloured larches and a snowcapped summit in the background.
Day-4
At sunrise we will be capturing the first sunrays on a mountain at a lake with a nice reflection. In the after hours of the morning we will be capturing waterfalls in the Alpine zone.
At the end of the day we will drive down the mountain and go to a small road wit lots of coloured aspens and maple trees and we will have a very nice view of the national park.
Day-5
Today we will drive over a very nice road with beautiful mountain and canyon views. We will make a few stops to photograph the landscape and we will end at 2.700m high up in the Alps.
In the afternoon we stay at 2.700m, trying to capture images of the bearded vultures and golden eagles that often fly overhere.
At the road down the mountain we sometimes can see and photograph ibexes.
Day-6
We will leave early. We will be photographing some nice mirror lakes at 2.700 meters / 8.858 feet. The whole day we will be capturing snowcapped mountains, streams with Larch trees, waterfalls, lakes with reflections etc.
Day-7
After breakfast everybody will be leaving for home.
You can also make the perfect star trails, catching the milky way and do some light painting photographs, as there is no light pollution in this part of the Alps. If people want to do this, we will be out in the evening on a clear night.
Do you have filters (ND, polariser etc.) or want to use them but you don’t know how? No problem, take them with you and you will learn how to use these and get better pictures.
What does this Masterclass - week / 7days cost in the Alps: per person. And a discount of € 100,-*) if you're under 18.
Below are the prices of the complete photo trip per person and this varies depending on the room you choose.
Solo travellers have been taken into account, because lots of people want a room for themselves. But you can also choose to share a room.
Type of room
a - 1 person in a single room with washing sink. (shower and toilet directly in the hallway)
b - 1 person in a double room with washing sink. (shower and toilet directly in the hallway)
c - 1 person in a double room with washing sink and shower. (toilet directly in the hallway)
d - 2 persons in a double room with washing sink.(shower and toilet directly in the hallway)
e - 2 persons in a double room incl. washing sink and shower. (toilet directly in the hallway)
f - 2 persons in a luxury double room incl. washing sink, shower, toilet and tv
g- 1 person in a luxury double room incl. washing sink, shower, toilet and tv
Per person / availability
€ 1.445,- 2 rooms
€ 1.645,- 2 rooms
€ 1.695- 2 rooms
€ 1.285,- 2 rooms
€ 1.310,- 2 rooms
€ 1.420,- 2 rooms
€ 1.720,- 2 rooms
What is included?
- 6 nights in a room of your choice, breakfast (at breakfast you prepare your own lunch that we eat somewhere at a mountain slope), lunch, 5 x dinner. (for one dinner, we will be too late in our hotel so we will eat somewhere along the way) Do you want a room for yourself? Check above.
- all 5 photo days will be guided by pro-photographer Richard Verroen and he will guide you to the best spots and will help you making the best frames.
- learn how to get depth in your landscapes
- learn how to use filters (ND, ND Gradual, Polarizing)
- learn how to photograph with long shutter times
- learn how to capture the milky way
- learn how te capture animals
-if you want you can have help with sorting and processing your pictures in the evening. Get the best result of your RAW files.
What is not included?
-transport from your home to the hotel and back.
- tourist tax € 25,-
-drinks
-travel insurance.
-transport from the hotel to every photo spot. When you are travelling by car, you can use your own car or just carpool with another person in the group. So if you come by plain or train, usually transport is not a problem. We will drive app. 550 km during this trip.
- If we decide to use a ski lift or something of that type it also is not included. This can add € 30,-
- Autobahn Vignet, for driving to the hotel through Austria, you need a vignet of € 11,50 (valid for ten days). When you drive on the Swiss Highway you will need a Swiss vignet € 44,- (valid whole year). For this trip we don't use the Swiss highways.
General info
When?
sunday 12 through saturday 18 october
sunday 19 through saturday 25 october
For more information or book the Masterclass, contact: verroenphotography@gmail.com
Is it a tough week and physically demanding?
No, everybody can do this, all photo spots can be reached by car and we only have to walk a very short distance.
But be aware we will be in nature from morning until sunrise at 6 pm and sometimes we will leave very early. In reward you will get the best light and ditto pictures.
What camera do I need?
All sorts of cameras can be used, but preferred is a camera where you can make some adjustments. So a compact , a Mirrorless or DSLR are better than just a phone. But even with a phone you can make nice pictures. ‘What is the best frame at the best spot at the best light’, is what you will learn.
What kind of photographers will be at the masterclass?
All kinds of photographers, beginners, advanced and even pro’s. Because you will get the best spots at the best possible light this week.
If people want to make pictures of birds, there is also a possibility. It is mainly a landscape week. And you probably will see a Black Woodpecker, Bearded Vulture and a Golden Eagle during these days. But they mostly are on a distance.
During the years in the Alps, some spots where find where you will have better opportunities for these birds.
Crossbills, Coal Tits, Nutcrackers, Dippers, Grey Wagtails, Alpine Choughs mostly can be captured easier.
◆ ◆ ◆
Trefwoorden
Zwitserland, Alpen, fotoreis, foto, workshop, masterclass, fotograferen, vakantie, landschap, landschapfotografie, landschapsfotografie, waterval, berg, sneeuw, rivier, lariks, aspen, ratelpopulier, compositie, richardverroen, fotografieworkshop, fotografiereis, reis, fotograferen, berglandschap, spiegelmeer, herfst, herfstkleuren, fotografie-reis, foto-reis, camera, groothoeklens, ND filter, leren fotograferen, photography, Swiss, lerenfotograferen, Lariks, Lammergier, Steenarend, Golden Eagle, Bearded Vulture, landscape, dipper, Alpine Chough, Nutcracker, marmot, mountain, reflection, framing, aspen, larch, sunrise, dawn, lightpainting, startrail, alpenreis, zwitserlandfotoreis, ndgradualfilter, grijsverloopfilter, polarisatiefilter, lee, nisi, canon, nikon, sony, herfstreis, herfstvakantie, fuji, zwitsersealpen, Alpenglow, sigma, melkweg, melkwegfotografie, milkyway,