Roofvogel Fotoreis Herfst Oostenrijk

1e week oktober 2023

7 dagen vol-pension € 1.575,- *)


Mogelijk te fotograferen Roofvogels


De Dwerguil komt hier voor en we hebben een goede plek gevonden waar deze vast te leggen is.

Verder hebben we de perfecte plek voor het vastleggen van de Lammergier en de Steenarend.

En uiteraard komt ook de Waterspreeuw aan bod en verder natuurlijk de Notenkraker,  Kruisbek, maar ook Zwarte Roodstaart en Alpenkauw vliegen hier rond.

Steenarend


We zullen de hoogte en mogelijk ook de kou in moeten, maar dan is het heel goed mogelijk om de Steenarend vast te leggen.

Met zijn spanwijdte van ruim 220 cm zeilt deze imposante roofvogel laag over de hellingen, op zoek naar voedsel.

Lammergier


Met een spanwijdte van 285 cm is de Lammergier de koning van de Alpen. Deze foto is gemaakt hoog in de Alpen in avondlicht. De perfect plek waar hij naar voedsel komt zoeken.

Landschap

Snel stromende riviertjes


Het landschap in de Alpen is zowel op laag niveau bij 1.200 meter mooi, maar ook ver boven de 2.300 meter, waar deze rivier is vastgelegd.

Er kan al veel sneeuw liggen, maar het kan ook zijn dat de sneeuwgrens hoger ligt. Dat verschilt elk jaar.

Je leert hoe je een zo mooi mogelijke compositie kunt maken met diepte, door eerst te leren hoe je fototechnisch naar een landschap moet kijken en lijnen leert herkennen. Dit is tevens hèt moment om met filters, zoals grijsverloop, polarisatie en meer-stopsfilters aan de slag te gaan.

En je leert welke instellingen je moet gebruiken, welk standpunt en ook welke filters je waar in moet zetten, als je die mee brengt. Er zijn zelfs een paar NiSi filtersets beschikbaar.

Deze foto is gemaakt met een NiSi Medium Nano IR GND8 (0.3) 1 stops grijsverloop / ND Gradualfilter i.c.m. een NiSi IR ND64 (1.8) 6 stops grijs /ND filter.

Melkweg


Om de sterren en met name de Melkweg vast te kunnen leggen, is het vooral belangrijk dat er geen lichtvervuiling is, zoals in Nederland en België.

In de Alpen heb je hier geen last van en bij een heldere maanloze avond, gaan we dan ook de Melkweg vastleggen. Je leert welke instellingen je daarvoor moet gebruiken, welke compositie en we maken gebruik van 'light painting'.

Dat is op deze foto ook gebruikt, door de bomen rondom even te beschijnen met een zaklantaarn.

Spiegelmeren


Windstille meren waarin bergen weerspiegelen en een mooi lijnenspel, zijn bij uitstek geschikt om te leren hoe je een goede landschapsfoto moet maken, inclusief het gebruik van filters.

En dan natuurlijk nog meer in herfstkleuren.

Dat ga je tijdens deze reis ook leren.

Water, Sneeuw, Lariksen...


en een hoge bergtop, de beste ingrediënten voor een uitdagende compositie.

Er staan hier veel lariksen en dat is de enige naaldboom die in de herfst geel kleurt en daarna zijn naalden verliest. Die kleuren zijn fantastisch.

Extra informatie

Hoe ziet de week er fotografisch uit?


Omdat de nadruk op vogelfotografie ligt, gaan we hier de meeste tijd aan besteden. Ik fotografeer al meer dan tien jaar fanatiek dieren en landschappen in de Alpen en heb dan ook heel veel ervaring in de bergen.

Je krijgt alle hulp bij de juiste instellingen van je camera en van je lens voor het fotograferen van dieren en landschappen. En omdat we de hele week nauwelijks een maan zullen zien in de avond, is het de perfecte kans om de melkweg vast te leggen. Ook daarbij krijg je hulp.

Afhankelijk van de omstandigheden, gaan we drie dagdelen aan de slag met de Lammergier en de Steenarend, waarbij ook Notenkraker en Kruisbek in ons vizier kunnen komen.

Verder besteden we twee dagdelen aan de Dwerguil en een ochtend aan de Waterspreeuw. 

Met name de vroege ochtend en late middag zijn hierbij van belang. Tussendoor hebben we ook nog voldoende tijd om landschappen, zoals riviertjes en watervallen, vast te leggen.

Een exacte dagindeling, zoals ik dat bij de Masterclass in Zwitserland heb is eigenlijk moeilijk te maken. Dieren zijn zo onvoorspelbaar. Als een ochtend voor de Waterspreeuw bijvoorbeeld niet genoeg is om mooie beelden te maken, dan besteden we er, in overleg, nog een ochtend aan. Toch heb ik een week-indeling gemaakt om een indruk te geven. Afhankelijk van de weersomstandigheden en onze 'foto-score', kan ik deze indeling wisselen of aanpassen.

En omdat ik de workshop niet alleen geef, kan ik de groep makkelijk ook in tweeën opsplitsen.

En zijn er nog Alpenmarmotten wakker, dan proberen we die uiteraard 'mee te nemen', evenals Gemzen en Steenbokken. En ook komen er Alpensneeuwhoen, Raaf, Alpenheggenmus, Zwarte Roodstaart en andere bergbewoners voor, die we zullen vastleggen als we die tegen komen.

Waterspreeuw

Kruisbek

Zwarte Roodstaart


Dag indeling


dag -1 

Aankomst verblijf, kamerindeling, diner en bespreking van de komende week.


dag -2

Om aan de omstandigheden te wennen gaan we vandaag niet te hoog. We gaan in de ochtend een poging doen om de Dwerguil vast te leggen. In dit woud zitten ook Kruisbek, Goudhaan, Goudvink, Zwarte- en Kuifmees.

Daarbij maken we onderweg soms ook een stop voor een landschapsfoto.

Eind van de ochtend rijden we door een gebied waar de Rode Wouw rondvliegt en wie weet krijgen we die voor onze lens.

Daarna gaan we de Waterspreeuw proberen vast te leggen bij een klein riviertje.

We eindigen bij een mooi spiegelmeer met een berg op de achtergrond voor landschapsfoto's.

Is het in de avond helder, dan is er een mogelijkheid om de melkweg vast te leggen. De hele week hebben we geen last van de maan, dus dat is een groot voordeel en vereiste voor het vastleggen van sterren.


dag - 3

We gaan vandaag de hoogte in tot in de Alpine-zone, waar we de Lammergier en de Steenarend kunnen vastleggen.

Onderweg maken we af en toe een stop voor een landschapsfoto en 'al klimmend de hoogte in', kunnen we o.a. Kruisbekken en Notenkrakers tegen komen. We blijven de hele dag op grote hoogte.

En hier kunnen ook Alpensneeuwhoen, Raaf, Alpenheggenmus en meer van dit soort vogels zich ophouden. En als er nog een Alpenmarmot wakker is, doen we uiteraard een poging.


dag - 4

Ook vandaag gaan we weer de Alpine-zone in voor de Lammergier en de Steenarend en het programma is vergelijkbaar met dag - 3.


dag - 5

We gaan vandaag naar een gletsjer-gebied waar veel mooie landschappen met ijspartijen en watervallen zijn vast te leggen, gecombineerd met mogelijk een Alpenmarmot (als ze nog niet in winterslaap zijn). Verder vliegt hier o.a. de Torenvalk, Lammergier, Steenarend, Kruisbek en lopen er Gemzen, Steenbokken, Hermelijnen etc.

Bedenk wel dat vooral de Gems en de Steenbok vaak op grote hoogte lopen en er meestal alleen een totaal-shot is te maken.


dag - 6

In de ochtend een herkansing voor de Dwerguil en hogerop een mooi landschap waar ook Lammergier en Steenarend kunnen vliegen. Verder lopen daar Gemzen en Steenbokken en komt de Auerhoen en de Korhoen er voor. En een stuk verder rijden is een mooie waterval.

Eventueel door naar de Alpine-zone voor nog een poging voor de Lammergier en de Steenarend. Of terug naar een spiegelmeer voor nog een poging met mooi licht of een waterval. De groep kan ook opgesplitst worden.


dag - 7 

Na het ontbijt vertrekken we weer richting Nederland.



Het Onderkomen


We verblijven in een eenvoudig pension, midden in het fotogebied op zo'n 1.200 meter hoogte. Eten doen we 's ochtends gezamenlijk, evenals in de avond. Tijdens het ontbijt, maak je zelf je lunchpakket klaar, dat we ergens onderweg gebruiken.

In principe wordt iedere deelnemer ingedeeld voor een tweepersoons slaapkamer met eigen badkamer.

Wil je liever alleen op een eigen kamer, dan komt er een toeslag bij.


Alternatief

Mocht het pension niet meer beschikbaar zijn, dan heb ik de mogelijkheid de groep onder te brengen in twee vakantiehuizen vlak naast elkaar, midden in het fotogebied op zo'n 1.200 meter hoogte. Eten doen we 's ochtends gezamenlijk, evenals in de avond. Tijdens het ontbijt, maak je zelf je lunchpakket klaar, dat we ergens onderweg gebruiken.

Er wordt ook dan voor je gekookt en er wordt daarbij rekening gehouden met een speciaal dieet, mocht dat nodig zijn.

In principe heeft iedere deelnemer dan een eigen slaapkamer, alleen badkamers zijn er in die situatie uiteraard niet voldoende.


Reizen


Iedere deelnemer reist zelf naar Oostenrijk. Dat kan liefst per eigen auto, maar eventueel ook per trein of per vliegtuig. Alle vijf de workshopdagen (zondag t/m donderdag) reizen we per eigen auto naar de fotolocaties. Als je niet met je eigen auto komt, zijn er meestal voldoende deelnemers met een auto, zodat we zoveel mogelijk kunnen carpoolen in het gebied.

Aankomst op zaterdag eind van de middag voor het diner. Vertrek de vrijdag er op na het ontbijt. De zondag t/m donderdag gaan we fotograferen en wel van 's morgens vroeg tot zonsondergang.

Gletsjersmeltwater valt in een riviertje tussen lariksen.

Verse vossensporen in de sneeuw.

Zonsondergang hoog in de Alpen.


Is het een zware reis?


Afgezien van het feit dat je van vroeg in de morgen tot laat in de middag op pad bent om te fotograferen, is het geen zware reis. Alle plekken zijn goed per auto bereikbaar en echt lange stukken lopen met zware apparatuur komt niet voor.

Je gaat op reis met een groep mensen met hetzelfde doel en dezelfde hobby en geduld als het om fotograferen aan komt. Welke dieren er precies te fotograferen zijn en hoe dichtbij we kunnen komen is nooit te voorspellen, houdt daar rekening mee. Wel hebben we unieke plekken en mogelijkheden.

Elk jaar zal anders zijn en in 2020 bijvoorbeeld, vloog zowel de Lammergier, als de Steenarend beeldvullend vlak over ons heen en hadden we de Dwerguil op zo'n 7 meter afstand.

Ook de herfstkleuren zijn van te voren niet te voorspellen en ook de begaanbaarheid van het terrein niet. 

In 2020 lag de sneeuwgrens op maar 1.400 m en waren landschappen moeilijker vast te leggen, omdat je niet kon zien waar je liep in de diepe sneeuw. Maar zo veel sneeuw in deze periode is wel uitzonderlijk.

Als je met natuurfotografie bezig bent, is niets voorspelbaar. Iets kan een beetje tegenvallen, maar je kunt onverwachts ook parels tegen komen. Als je deze instelling hebt, komt het helemaal goed.


Prijs


€ 1.575,- per deelnemer incl. btw. (er is een aanbetaling van 20% van de reissom vereist)

Groepsgrootte max. 8 personen.

Het aantal beoogde deelnemers moet in maart bekend zijn i.v.m. de reservering bij het pension. Bij te weinig deelnemers kan de reis helaas niet door gaan.

Heb je meer informatie nodig of wil je je aanmelden? Mail naar:  verroenphotography@gmail.com

Of gebruik het formulier onderaan.


Wat is inbegrepen?


- 6 overnachtingen in een eigen slaapkamer met badkamer en wc

- bij vakantiehuis: 6 overnachtingen in een eigen slaapkamer met gebruik van gezamenlijke badkamers en wc's op de gang

- 5 dagen Nederlandstalige foto begeleiding gedurende de hele dag (zondag t/m donderdag)

- uitgebreid leren hoe je landschappen fotografeert, hoe je dieren fotografeert en hoe je de melkweg fotografeert

- uitgebreid leren hoe je met filters kunt fotograferen; omdat ik Nisi ambassadeur ben heb ik Nisi filtersets gratis ter beschikking

- mogelijkheid tot hulp bij het bewerken van je foto's in de avond

- alle ontbijt, lunch en diners. (aankomstdag alleen diner, vertrekdag alleen ontbijt en lunch)

- indien mogelijk kan een Sigma lens gratis uitgebreid geprobeerd worden. Ruim vóór aanvang van de reis wordt dit besproken. En ook is er een Leofoto statief beschikbaar en NiSi filtersets, om uitgebreid te testen.

Wat is niet inbegrepen?


- vervoer naar Oostenrijk en de terugreis naar huis

- vervoer tijdens de workshopdagen; dit gaat per eigen auto, of carpoolen in overleg

- drankjes naar eigen behoefte, buiten ontbijt

- reisverzekering & annuleringsverzekering

- tolvignet Oostenrijkse Autobahn

- overige tol, indien we tolwegen besluiten te berijden en eventueel parkeergeld

- aankopen van persoonlijke aard


Check ook de foto's op: Oostenrijkse Alpen


Welke lens?


Ben je aan het rondkijken naar een andere lens, of wil je er eentje bij hebben?

Omdat ik Sigma Benelux Brand Ambassador ben, heb ik de mogelijkheid om voor de deelnemers Sigma lenzen mee te nemen, welke je uitgebreid kunt uitproberen.

Een betere test, dan een praktijktest van een hele week is er niet. Dus maak er gebruik van.  Dan weet je hierna meteen welke groothoek of telelens je gaat aanschaffen.

https://www.sigmabenelux.com/nl/objectieven

Statief


Als ambassadeur van Transcontinenta heb ik de beschikking over een zeer allround Leofoto RF 324C statief met LH40 balhoofd.

Dit statief kun je gedurende de hele reis uitgebreid uitproberen. 

Waar krijg je nu die praktijkmogelijkheid?

Nog geen statief en wil je advies? Check deze pagina: Foto Apparatuur

https://www.leofoto.eu/en/camera-tripods.html

Filters


Omdat ik Nisi Ambassadeur ben heb ik de mogelijkheid om voor de deelnemers enkele Nisi filtersets ter beschikking te stellen.

Daarmee kun je gedurende de hele reis leren hoe je moet werken met een filterhouder, compleet met grijsverloop-, polarisatie- en ND filter.

Zo worden je landschapsfoto's veel mooier.

Een voorbeeld en meer uitleg staat op: Waarom NiSi Filters?

Mijn webshop: Webshop Nisi

Opgeven Fotoreis


Vul hiernaast het formulier in als je je wil opgeven voor deze fotoreis.

Zet er wel bij om welke reis het gaat en eventueel de namen van de personen die ook zullen mee gaan.

Daarna zal ik je alle informatie mailen.


Deelname workshop / fotoreis

Het deelnemen aan deze workshop / fotoreis is geheel op eigen risico. De organisator(en) kan / kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventueel verlies en/of beschadiging aan apparatuur en/of persoonlijke bezittingen. Volg altijd de aanwijzingen van de begeleider op. Indien de groepsgrootte niet gehaald wordt, heeft de organisatie het recht om de reis te annuleren. De aanbetaling wordt dan teruggestort onder aftrek van boekings- en admin.kosten. Dit geldt tevens als door Covid-19 maatregelen het land niet bereisbaar wordt verklaard. Uitgangspunt is de groep onder te brengen in een pension, maar indien dat niet meer mogelijk is, worden twee vakantiehuizen ingezet.

Op alle workshops en fotoreizen zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing.

◆    ◆    ◆


Trefwoorden

Alpen, Oostenrijk, workshop, fotoreis, fotografiereis, roofvogels, lammergier, steenarend, dwerguil, waterspreeuw, notenkraker, kruisbek, alpensneeuwhoen, zwarteroodstaart, alpenmarmot, steenbok, gems, herfst, lariks, spiegelmeer, waterval, richardverroen, compositie, sneeuw, bergtop, waterval, gletsjer, rotsen, alpinezone, alpenweide, bergden, alpenkauw, raaf, sigma, alpenheggenmus, melkweg, startrail, sterren, nachtfotografie, waterspreeuw, roodbuikwaterspreeuw, zwartespecht, drieteenspecht, groenespecht, rodewouw, oostenrijksealpen,