Masterclass Herfst Zwitserland oktober 2018, 

7 dagen vol-pension voor € 849,-

Wil je mooie landschapsfoto's met herfstkleuren in de Zwitserse Alpen maken?

In het bijzonder van spiegelmeren, bergriviertjes en ravijnen en dat gecombineerd met allerlei bomen die volop aan het verkleuren zijn?

Je gaat een week lang op pad met een pro-fotograaf die je de mooiste plekjes laat zien.

Kortom: voldoende inspiratie, tijd èn aandacht voor het beste resultaat.

In de 3e week van oktober 2018 heb je weer een kans.

7 dagen met 6 overnachtingen vol-pension in een klein rustig gelegen hotelletje en dus 5 dagen lang van 's morgens tot 's avonds op pad om te fotograferen voor maar € 849,-p.p.

Datum: zondag 14 t/m zaterdag 20 oktober 2018.

(groepsgrootte: max. 9 personen)

Je hoeft alleen nog maar je heen-en terugreis zelf te regelen.

Van mooi geel gekleurde Lariksbossen tot kale spiegelende bergmeren, alles komt aan bod.

Het hotel heeft een busje, maar we gaan bij voorkeur met eigen auto op pad.

Kom je niet met eigen vervoer, dan zijn er altijd voldoende mensen tijdens de Masterclass die je mee kunnen nemen.

(Veel kilometers rijden we niet.)

De reis is niet zwaar: we verplaatsen ons telkens per auto en lopen dan een klein stuk. Je loopt dus nooit lang met zware foto-apparatuur te slepen.

Apparatuur: spiegelreflex camera's genieten de voorkeur of anders een camera waarbij je voldoende zelf kunt instellen.

De reis is geschikt voor alle soorten fotografen, van beginnende tot en met geroutineerden.

Iedereen krijgt de aandacht die hij/zij nodig heeft/wenst.

Toelichting:

De fotoreis wordt gehouden in het meest ruige deel van de Alpen, in het kanton Graubünden het is hier ook dun bevolkt.

Datum: zondag 14 t/m zaterdag 20 oktober 2018.

Je komt op zondag 14 oktober aan daarna gaan we vervolgens gedurende vijf dagen  elke dag van ‘s morgens vroeg tot eind van de dag op pad, in telkens een verschillend uniek soort landschap.

We komen op hoogten tussen 1.600 tot 2.700 meter langs bossen, beekjes vol bemoste keien met gekleurde Lariksen er langs en met op de achtergrond hoge bergen met wat sneeuw.

Vooral de Lariks, Kersenboom, Ratelpopulier of Aspen genaamd en Liguster kleuren hier erg mooi.

En dit is hèt gebied van de Steenarend en de Lammergier die we hoogstwaarschijnlijk wel te zien zullen krijgen èn we zitten in de bronsttijd van de Edelherten. Ook Gemzen zijn in deze tijd te zien.

In deze periode is er weinig wind, de vochtigheid is laag en daarom blijven de bladeren en naalden lang aan de bomen zitten en kunnen volledig kleuren, zonder grauw te worden door vocht en schimmels.

Ook de Alpine-zone staat vol in de herfstkleuren.

Iedereen kan mee met bij voorkeur een spiegelreflex- of systeem camera, maar dat is geen vereiste. Eerst genoemde camera’s hebben nu eenmaal meer instelmogelijkheden.

Naast landschappen komen we uiteraard ook allerlei dieren tegen. Bij de dagindeling staan de mogelijkheden vermeld. Let wel: een dier is onvoorspelbaar en daarom kun je geen garantie krijgen dat je die ook werkelijk (goed) te zien krijgt. Maar er zijn een paar soorten die goed vast te leggen zijn.

We zitten in een klein hotelletje met Nederlandse eigenaren waar goed voor ons wordt gezorgd. Elke ochtend maken we bij het ontbijt wel zelf ons eigen lunchpakket klaar, wat we tijdens de tocht op een berghelling zullen gebruiken.

En er is niets mooiers dan op een berg lunchen met uitzicht op besneeuwde toppen en wie weet komt er ook nog een Lammergier over.

‘s avonds eten we weer in het hotel en kun je daarna met je foto’s aan de slag als je daar zin in hebt.

De begeleiding is van maandag tot en met vrijdag. Dus aankomen op zondagavond en vertrekken op zaterdagochtend de week er op betekent dan 6 overnachtingen op een kamer naar keuze. Maar je kunt in overleg ook eerder aan komen en langer blijven.

Dagindeling


Dag-1

Aankomst Hotel Zwitserland, diner.

Dag-2

Om aan de hoogte te wennen, maken we er vandaag een rustige dag van bij een rivier bij het Nationale Park. Landschappen en met name opnames met water op de voorgrond staan centraal. Maar ook detailopnames van bemoste keien met stroomversnellingen eventueel icm een ND filter. Rond deze rivier zitten ook veel Grote Gele Kwikstaarten en Waterspreeuwen en die kan je ook vast leggen. Eventueel vanuit een schuiltent waarbij ze soms op 3 meter van je komen!

Verder kans op Lammergier, Steenarend, Kuif- en Zwarte Mees, Kruisbek, Notenkraker, Alpenkauw, Raaf, Waterspreeuw, Grote gele Kwikstaart, IJsvogel.

Dag-3

Een mooie wandeltocht in de alpine-zone staat op het programma met uitzicht op meren. Een zeer divers landschap van naaldbossen tot kale rotsen welke soms begroeid zijn met gekleurde korstmossen, met verder mooie vergezichten. Omdat we op ons gemakje van ca. 1.800 naar 2.300 m. lopen.

Lariksen worden geel en icm besneeuwde bergtoppen geeft dat mooie resultaten. Hoe hoger we komen, hoe minder de begroeïng.

Kans op Notenkraker, Kruisbek, Sneeuwgors, Alpensneeuwhoen in overgangskleed, Steenarend, Lammergier, Drieteenspecht, Zwarte Specht, Groene Specht, Beflijster, Korhoen, Auerhoen, Vuurgoudhaan  en Gems en Alpenmarmot.

Dag-4

Vroeg op en bij zonsopkomst staan we boven de boomgrens spiegelmeren te fotograferen. De middag besteden we op dezelfde hoogte aan steile watervallen en alpine-landschappen.

Kans op Steenarend, Waterspreeuw, Alpenmarmot.

Dag-5

We gaan door een nauwe kloof lopen vol Lariksen in herfstkleuren met beneden ons een slingerende smeltwater rivier. Als we daar uit gefotografeerd zijn (is dat mogelijk?) gaan we naar een smal dal en maken opnames bij een stroomversnelling met een mooie berg op de achtergrond.

Daarna gaan we door naar een heel mooi spiegelmeer met Lariksen er langs en een mooi bergmassief op de achtergrond. Hier wachten we op de zonsondergang.

Kans op Zwarte Specht, Rotskruiper, Steenarend, Lammergier, Beflijster, Groene Specht, Waterspreeuw, Grote Gele Kwikstaart en Edelhert.

Dag-6

Heel vroeg op, want vandaag gaan we de sunrise op 2.700m vast leggen bij spiegelmeren. Daarna zijn er prachtige herfst alpine-weiden met meertjes met pluisgras en gele lariksbossen met blauw smeltwater rivieren en veel watervallen vast te leggen. En dat met sneeuwtoppen aan je horizon.

Kans op Steenarend, Notenkraker, Kruisbek, Waterspreeuw, Grote Gele Kwikstaart, Gems, Steenbok, Alpenmarmot.

Dag-7

Na het ontbijt, vertrek uit het hotel en terug naar huis.

Star Trails / Nachtfotografie / Filters


Startrails/Nachtfotografie:

Er zijn een paar heel mooie locaties die zeer geschikt zijn voor nachtfotografie en lightpainting.

Indien het een heldere nacht is, gaan we ook dit doen voor de liefhebbers. Als je nog nooit iets gedaan hebt met ‘lightpainting’ is dit de kans om dat te leren.

We zitten in het ruigste en dunbevolkste deel van Zwitserland en lichtvervuiling is er niet.


Filters:

Heb je filters zoals een polarisatie filter, een ND filter en/of een ND-Gradual (grijsverloop) filter?

Neem die mee, daar kun je hier prachtige foto’s mee maken. En heb je ze net en wil je leren hoe je er mee moet werken of wil je tips? Dit is de mogelijkheid; Jeremy en Richard gebruiken nooit anders en hebben hier veel ervaring mee.

Elke avond bespreken we hoe de volgende dag er uit ziet en of we dagen moeten verschuiven ivm het weer.

Tevens is er de mogelijkheid om je foto’s te bewerken en daar kan je ook hulp bij krijgen.

Haal het meeste uit je RAW-file bij bewerking in Photoshop.

Je kunt per auto (voorkeur), trein of per vliegtuig naar Ramosch.

Het hotel geeft je de service om je bij het station in de nabijgelegen plaats Scuol op te halen en weer weg te brengen.


Groepsgrootte: max. 9 personen.

https://500px.com/richardverroen/galleries/swiss_alps

Wat is wel en wat is niet inbegrepen?


Inbegrepen:
- alle ontbijt, lunch, diner in het hotel (je maakt zelf je lunchpakket klaar tijdens het ontbijt).
- 6 overnachtingen op een kamer naar keuze.
- fotobegeleiding van maandag t/m vrijdag.
- begeleiding/hulp bij fotobewerking in de avond, indien gewenst.


Niet inbegrepen:
- heen - & terugreis naar Zwitserland.
- drankjes naar eigen behoefte.
- reis- en ann.verzekering.
- vervoer tijdens - en van & naar de foto-locaties (als je niet met eigen vervoer komt, is er meestal een mogelijkheid om ter plaatse te carpoolen met mede-reizigers).

Key words

Zwitserland, Alpen, fotoreis, foto, workshop, masterclass, fotograferen, vakantie, landschap, landschap fotografie, waterval, berg, sneeuw, rivier, lariks, aspen, ratelpopulier, compositie, richard verroen, fotografieworkshop, fotografiereis, reis, fotograferen, berglandschap, spiegelmeer, herfst, herfstkleuren, fotografie-reis, foto-reis, camera, groothoeklens, ND filter, leren fotograferen, photography, Swiss, leren fotograferen, Lariks, Lammergier, Steenarend